Erasmus

2023.05.05. 17:16

Zamorából Mario is gyúrta a kolbászt a csabai klubtagokkal

Kolbásztöltéssel és -kóstolással koronázták meg pénteken egyhetes, békéscsabai tartózkodásukat azok a külföldi diákok, akik az Erasmus+ H.E.L.P. projektje keretében érkeztek a BSZC Zwack József szakképző iskolába. A spanyol, német, dán, francia és török diákok a kolbászgyúrás mellett néptáncoltak is az Uhrin Zoltán Klubház melletti területen Szelezsán Hannának, a Zwack 9. b-s tanulójának a vezetésével.

Ny. L.

Jó hangulatban zajlott a kolbászsütés is, balról Lugosi Gyula, Ingo Rex, a projekt koordinátora, középen Sipos László, jobbra Mario Zamorából Fotó: Szeles Pál

A kolbászklubosok közül többek között Sipos László, Lugosi Gyula, dr. Ambrus Zoltán, Andó András segített a külföldi diákoknak a fűszerezésben és a töltésben. A kolbászklub női szakasza, dr. Ambrus Zoltánné, Siposné Lipták Mária, Paulik Lászlóné, Lisztóczki Mihályné a konyhai műveleteket végezte.

A sütésben a leglelkesebb egy spanyol srác volt, Mario Zamora városából érkezett. A klubos férfiaknak Zamoráról nem a város, hanem az egykori világhírű spanyol kapus jutott eszükbe. Sőt, Sipos László hozzátette, a csabaiaknak is van egy Zamorájuk, mégpedig Huszár Endre, akit a városban majdnem mindenki így szólít, egykoron futballistaként kapus volt, így ragadt rá ez a név.

Egy mási spanyol fiú és érkezett a kolbászsütéshez, aki büszkén mutatta pólóján a Real Madrid emblémát. A csabaiak a kolbászklub emblémájával „válaszoltak”. A kolbász és a futball még közelebb hozta egymáshoz a csabaiakat a külföldi diákokkal, egymás nyelvének ismerete sem kellett. Sőt, a török tanulókra is gondoltak, akik nem ehettek sertéshúst, nekik másmilyen húsból sütöttek finomságot.

Erdélyi Lajosné, a Zwack iskola tanára elmondta, a környezetvédelem és a környezettudatosság volt a heti program fő eleme, de kulturális és egyéb szabadidős programokon is részt vett a csapat Budapesten és Gyulán. Az egyhetes projekt méltó lezárása volt a kolbászkészítés és -kóstolás, valamint a közös tánc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában