SM Világnap

2023.05.23. 18:02

A közösséget is erősítették a gyulai SM világnapi programon

A közelgő SM Világnap alkalmából tartottak közösségi programot kedden délután Gyulán, a Bowling Factory-ban. Elhangzott, Békés vármegyében mintegy 150-200 sclerosis multiplexes beteg él.

Papp Gábor, [email protected]

A jelenlévők szolidaritásukat is kifejezték a rendezvényen.

Fotó: Für Henrik

A keddi programunk legfőbb célja illeszkedett az SM Világnaphoz. A rendezvénnyel is szerettük volna felhívni a figyelmet erre a ma még gyógyíthatatlan, élethosszig tartó betegségre – nyilatkozta lapunknak Fazekasné dr. Magda Erzsébet. A Békés Megyei Sclerosis Multiplexesek Egyesülete Egészségügyi és Szociális Alapítványának kuratóriumi elnöke elmondta, nagyon fontosnak tartják, hogy bemutassák azokat a tüneteket és ismérveket, amelyeket jó, ha a társadalom betegkörön kívüli tagjai is megismernek. Kiemelte, szintén fontos cél, hogy maguk az SM-betegek is többet tudjanak betegségükről, illetve annak kezeléséről. Ván Ágnes, a Mednyánszky Kör kezdeményezője elmondta, az együttlét volt a legfontosabb, az, hogy összejöjjenek egy kicsit. 

– A pandémia alatt kevesebb lehetőség nyílt erre, pedig nagyon fontos dologról van szó. Kedden bowlingozásra is lehetőség nyílt, illetve a jelenlévők kézműveskedhettek, zászlókat is készíthettek – tette hozzá. – Mindez kifejezte a szolidaritást a sclerosis multiplexesek felé, üzente, hogy nincsenek egyedül. 

Nyikora Péterné, a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének elnöke elmondta, éppen a Covidot követően alakult ki, hogy sok beteg elsősorban online formában vesz részt a különböző közösségi programokon: – Az összetartozás, az együvé tartozás, a személyes kapcsolatok és a rendezvények nagyon fontosak. Sajnos az elszigetelődés erősödhet, éppen ezért is próbáljuk felhívni az ilyen eseményekre a figyelmet – fogalmazott.

Fazekasné dr. Magda Erzsébet arra is felhívta a figyelmet, hogy a központi rendezvényük szombaton Székesfehérváron lesz. Az eseményen Szántai Anita, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány elnöke mutatja majd be azt a 124 oldalas kiadványt, ami az otthoni ápoláshoz és gondozáshoz ad majd gyakorlati segítséget. Nyikora Péterné kiemelte, nagyon lényegesnek tartja, hogy a kiadványnak Békés vármegyei gyökerei, illetve alapjai is vannak. A sclerosis multiplexes emberekkel kapcsolatban számos újszerű kezdeményezés kötődik a megyéhez.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában