Elhurcolás

2023.05.14. 16:44

A holokauszt berényi áldozataira emlékeztek

A holokauszt mezőberényi áldozataira emlékeztek pénteken a helyi muzeális gyűjteményben, illetve annak udvarán. Mint az Orlai ház tudósításában olvasható, az elhurcoltakról Henger Péter, a Mezőberényi Helytörténeti és Tájvédelmi Egyesület elnöke emlékezett meg.

P. G.

Kifejtette, Herczeg Lászlóval közös kutatásuk során azt találták, hogy az első zsidó kereskedő 1795-ben érkezett Mezőberénybe. Az ismert három nemzet mellett a románok, a cigányok és a zsidók is sokat tettek a település fejlődéséért.

A deportálásról Henger Péter elmondta, a Weisz-féle szövőgyárba 135 mezőberényi zsidót kényszerítettek. Innen 1944 július 17-én szállították át őket Békéscsabára, majd július 26-án tovább Auschwitzba. Ott közülük csupán három fiút és nyolc nőt találtak munkaképesnek, a többiek gázkamrákban végezték. Befejezésül az egyesület elnöke felolvasta az egyetlen mezőberényi túlélő, az Ausztráliában elő Szegő György neurológus levelét, aki úgy látja, a holokauszt és annak áldozatai nem merülnek feledésbe.

Radnóti Miklós Töredék című versét Csete Gyula néprajzos muzeológus olvasta fel. A rendezvény végén a résztvevők a megemlékezés köveit helyezték el az emlékműnél.


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában