Gyula

2023.04.01. 14:32

Rex felügyelő utódai versenyeztek - videóval

Közel száznegyven kutya részvételével rendezték meg a második Derby – Németjuhászkutya-kiállítást szombaton a gyulai Id. Christián László Városi Sporttelepen. Magyarország mellett több külföldi országból is érkeztek versenyzők a megmérettetésre.

Papp Gábor, [email protected]

Gyönyörű németjuhászokat láthattak a szakmabeliek és az érdeklődők Gyulán

Fotó: Für Henrik

A programsorozat pénteki napján tizenhat németjuhász vett részt az úgynevezett körungon, vagyis teljesítményvizsgán, szombaton pedig a program kiállítási része, a tulajdonképpeni küllem- vagy szépségverseny következett – nyilatkozta szerkesztőségünknek Cseke Zsolt, aki a Magyarországi Német Juhászkutya Klub Békés megyei szervezetének égisze alatt, Demény Leventével és Deményné Tűri Zsanettel közösen szervezte az eseményt. Cseke Zsolt kérdésünkre elmondta, a szombati napra összesen 137 kutyát hoztak el gazdáik, hazánk mellett érkeztek versenyzők Romániából, Szerbiából, Csehországból és Horvátországból is. A kutyákat a három-hat hónapos minibébi korosztálytól a munkakutyákig különböző osztályokba sorolták.

Fotós: Für Henrik


A szakember kifejtette, a németjuhászkutya-sport két nagyobb ágazatra oszlik. Egyrészt rendeznek versenyeket munkakutyák számára, másrészt megszervezik a küllemkutyaversenyt, ami egyfajta szépségversenynek számít. A tenyésztés és versenyzés központja természetesen Németország. A különböző országok tagszervezetei szerveznek kiállításokat, ahonnan a legszebb kutyákat a tenyésztők elvihetik a németországi nagy versenyre. 
 

– Magyarországon évente nagyságrendileg négy-öt kiállítást rendeznek, amelyek egyike a gyulai megmérettetés – fogalmazott, majd hangsúlyozta, bíznak abban, hogy a fürdőváros hosszú távon helyet adhat a versenysorozatnak. Ennek kapcsán kiemelte, a Gyulasport Nonprofit. Kft.-vel való együttműködésüket. 
A versengéssel kapcsolatos kérdésünkre kifejtette, a német juhászkutyáknak van egy standard kinézetük, a négylábúaknak különböző anatómiai jellegeknek kell megfelelniük, ehhez viszonyítanak a versenyeken is. Minél közelebb áll egy kutya a standardekhez, annál nagyobb az esélye a győzelemre. 
Cseke Zsolt hozzátette, a németországi anyaszervezetben minősített bírók tevékenykednek, akik járják a világot, és az olyan minősített rendezvények eredményeit, mint, amilyen a gyulai is, regisztrálják Németországban.

Fotós: Für Henrik


Megnyitó beszédében dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, egy nívós nemzetközi eseménynek adhatott otthont a város, amire hazánk mellett külföldről is érkeztek versenyzők. Kiemelte Cseke Zsolt szerepét a rendezésben, aki az egyik legnevesebb német juhászkutya tenyésztőnek számít.
A polgármester nagyszerű dolognak nevezte, hogy már másodjára rendezték meg a kiállítást Gyulán. Kitért arra, hogy Magyarországon az embereket különleges viszony fűzi a német juhászkutyákhoz a filmélményeiken keresztül is.
– Minden nemzedék életében van egy olyan film, ami meghatározónak számít, és kedves emlékét ébreszt.

Fotós: Für Henrik

Filmtörténeti kutyák

Dr. Görgényi Ernő felidézte, a két világháború közötti filmekben Rin Tin Tin volt a sztár.  1975-ben Kántorról forgattak sorozatot, aki valódi nyomozó kutya volt, az 50-es években dolgozott a rendőrségnél. Több száz bűncselekmény felderítésében vett részt, 279 alkalommal sikeresen. A 90-es és 2000-es évek filmsztárja Rex felügyelő volt, a magyarok nemzetközi csillaga pedig Mancs, a mentőkutya. Földrengések utáni életmentések során szerzett hírnevet, egyazon helyszínen képes volt helyesen jelezni élő és halott embert is, valamint víz alatti holttestet is képes volt jelezni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában