KHESZ

2023.04.01. 14:05

Lendületes haltelepítésekkel indították be a horgászszezont Békésben

Már márciusban aktív haltelepítésekkel indította a szezont a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége. Ragadozó halak, ponty és dévérkeszeg egyaránt kerültek a KHESZ vizeibe.

P. G.

Az elmúlt hetek teendői listáján napról-napra fő feladatot jelentett a haltelepítések szervezése és lebonyolítása

Forrás: Facebook

Mint a KHESZ közösségi oldalán írták, az elmúlt hetek teendői listáján napról-napra fő feladatot jelentett a haltelepítések szervezése és lebonyolítása, amelyből különösen örültek a ragadozó fajok beszerzési lehetőségének. Ebből a tavaszi időszakban a haltermelőknél ritkábban megjelenő idősebb korosztályú egyedek telepítései adtak feladatot munkatársaiknak. Külön kiemelték, hogy egy nagyatádi cégtől 1823 kiló két- és hároméves csukát sikerült beszerezni, hazautaztatni és telepíteni a holtágakba és csatornákba. A csukák mellett szintén sikerként könyvelték el az 1220 kiló egy-, hároméves süllő beszerzését, amelyek a Körösökön tapasztalt kisebb árhullámok levonulása után arányosan elosztva a Hármas-, Kettős-, Fekete- és Fehér-Körösben találtak új otthonra. Tovább folytatva ezt, a termelők ígéretei szerint a tavaszi szezonban nem fog kimaradni a Sebes-Körös, a Berettyó és a Hortobágy-Berettyó sem.

Már március elején aktívan zajlott a pontytelepítés is. A KHESZ által üzemeltett Csökmői Halgazdaság 1. számú tavában teleltetett, a 2022-es szezon tervezettnél jobb hozamából kifolyólag a megszokottnál nagyobb, 2,2 kiló átlagsúlyú pikkelyes pontyokból a zárt vizek szinte mindegyike részesült, összesen 33 ezer 675 kiló került ki, amit a március közepén lehalászott Ecsegfalvi Halgazdaság 1,6 kilós pikkelyesei 2800 kiló mennyiségben színesítettek, majd mindezeket vásárolt forrású 4220 kiló extra méretű 6-8 kilós pontyok koronáztak meg. A megfelelő utánpótlást már március elején, majd a héten kihelyezett 3100 kiló egynyaras pikkelyes pontyok gyarapították.

A ponty melletti békés halfajok palettáját idén 1026 kiló két- és háromnyaras dévérkeszeggel, emellett 26 ezer darab egynyaras jászkeszeggel nyitották meg – tették hozzá tájékoztatójukban.

Szombaton ismét lehalászásra készülnek, Ecsegfalván az egyik 10 hektáros halastóban háromnyaras pontyokkal folytatják a munkát, amit húsvét után a Csökmői Halgazdaság 30 hektáros tavában nevelt állomány követi.

Jövő héten a Dunántúlról Attaláról paduc, domolykó és szilvaorrú keszeg ígérkezik, 8-10 centis egynyaras méretben, ami ismét kuriózum.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában