Guruló történelem

2023.04.01. 09:56

Kaáli professzor Dörgicsén, Orosházán is meglepi autós múzeumainak a látogatóit

Hat színes oldalt szentelt a Demokrata dr. Kaáli-Nagy Géza munkásságára és fantasztikus autó és motorgyűjteményéről híres dörgicsei múzeumára. A Guruló történelem – 140 járműből álló autó, motormúzeum Dörgicsén címmel megjelent színes összeállításra a professzor hívta a figyelmünket. Elmesélte, hogy készült a riport és maga is meglepve olvasta nyomtatásban, hat oldalon...

Csete Ilon [email protected]

Kaáli Nagy Géza három éve nyitotta meg autó-motor múzeumát

Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet

– Ilyen sok embert érdekel? Nem is gondoltam – mondta hitetelenkedve a magát büszkén orosházinak valló dr. Kaáli-Nagy Géza.
A Demokrata megírta: világviszonylatban is rendkívül jelentős, 140 járműből álló autó-motor múzeumot rendezett be Kaáli professzor a Balaton-felvidéki Dörgicsén. A folyamatosan gyarapodó kiállítás azért is különleges a magyar látogatónak, mert bemutatja a hazai motorgyártás teljes típuspalettáját, egy önálló épületben szocialista autók gyűjteménye is látható, valamint kitekintést kap az érdeklődő a világ nagy gyárainak magyar fejlesztéseire is. Az alapító-tulajdonos egyik új büszkesége a „póni emblémás” Mustang-alkatrészekből mintázott nagy szobor, amely a legendás logó szintén magyar alkotója előtt tiszteleg.

,,Egyszerre csap meg a hetvenes évek Amerikájának és a nyugat-európai jóléti társadalomnak az életérzése az utánuk kullogó keleti blokk igyekezetével és sóvárgásával, amikor végigjárjuk a Kaáli Múzeum tereit és épületeit. A Minden lében két kanál sorozatot vagy a James Bond-filmeket idéző csodálatos sportautók, a rock and roll korszak hatméteres Cadillace mellett látható itt a Fülöp herceg által használt elegáns királyi Alvis egyik példánya, amiből mindössze három van a világon, motoros önjáró hintó 1914-ből és persze számos békebeli autó a két világháború közötti időszakból.

Az alapító-tulajdonos egyik új büszkesége a „póni emblémás” Mustang-alkatrészekből mintázott nagy szobor
Fotós: Teknős Miklós/Magyar Nemzet

A 45-50 évesnél idősebb látogatóban pedig fapados-nosztalgikus emlékeket ébreszt a külön épületben elhelyezett KGST-gyűjtemény a Merkur-telepek hangulatát idéző csillogó Zsigulival, a hamar ritkasággá vált, lekerekített formájú 500-as Trabanttal vagy az ötvenes-hatvanas évek benzinzabáló taxijával, a tankalvázra szerelt Warszawával. A szintén külön teret elfoglaló motorkiállítás technikatörténeti szempontból is egyedülálló, ugyanis bemutatja a magyar motorgyártás teljes típusválasztékát” – olvasható a cikkben.

Kaáli Nagy Géza három éve nyitotta meg autó-motor múzeumát, ami azóta is folyamatosan bővül, az idén öt autó érkezett. Az autós különlegességek iránt érdeklődő közösségben gyorsan szárnyra kapott a múzeum híre, tavaly már 25 ezer látogatót fogadtak.

– Szeretem a vendégekkel tölteni az időt, barátságos emberek, akiket kizökkent a hétköznapokból a gyűjtemény, és felidézik fiatal éveiket – mondta a ma is aktív, szálfaegyenes tartású professzor. Akinek nemcsak a csoportok vezetése ad nyolcvanéves korára is elfoglaltságot, de gyakran a környező településekre is levezet valamelyik roadsterrel, hiszen a múzeum összes példányát kitűnő műszaki állapotban tartják – olvasható a lapban.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy az orosházi autó-, motormúzeumában legutóbb szintén személyesen a professzor fogadta a látogatókat és sok nosztalgiával fűszerezett történettel, orosházi sztorival örvendeztette meg az érdeklődőket. Volt közöttük sok, egykori iskolatárs, jó barát, régi kedves ismerős is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában