Női konferencia

2023.04.30. 06:30

Előre elrendeltek a női és férfi szerepek – Zsadányban tartott előadást Bagdy Emőke

Prof. dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus tartott előadást a Békési Református Egyházmegye által szervezett női konferencián, amelynek szombaton Zsadányban a református templom adott otthont. Az anya és lánya közötti kapcsolatról beszélt, és hangsúlyozta, hogy az is be van ágyazva a családi élet kereteibe, amelyből nem lehet kihagyni az apát.

Licska Balázs, [email protected]

Zsadányban, a református templomban tartott előadást prof. dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus az egyházmegyei női konferencia keretében. Fotó: Licska Balázs

Tágabbról szükséges megközelíteni a témát, hiszen az anya és lánya közötti kapcsolat be van ágyazva a családi élet kereteibe, amelyből kihagyhatatlan az apa – kezdte prof. dr. Bagdy Emőke. Aláhúzta: az, hogy ki milyen szerepet kapott, hogy fiú-e vagy lány, elrendelt – és keményen kiáll emellett ebben a fura világban is, amikor kóbor eszmék, egymásra torlódó ideológiák is megjelennek, próbálva cáfolni a nemi különbözőségeket.

Amikor férfiról és nőről, fiúról és lányról van szó, bizonyosan, biológiailag, tudományosan is igazolt a különbözőség, amit érdemben nem lehet megváltoztatni. Amíg a férfiak X és Y, addig a nők két X kromoszómával rendelkeznek; előbbiek esetében magzati kortól kezdve termelődik tesztoszteron, utóbbiaknál ösztrogén; a férfiaknál a bal, a nőknél a jobb agyfélteke a domináns. Ez a három jellegzetesség olyan markáns, karakterisztikus, hogy nemcsak külső jegyek, hanem a viselkedés alapján is meghatározza azt, hogy a gyermek melyik nemhez tartozik.

 

Az fog beérni bennük, amit hoznak magukkal

A szakember kiemelte, van egy közös pálya, ahol fiúnak és a lánynak ugyanolyan szülői hatásokat kell kapnia. Miközben saját rendeltetésüknek megfelelően, biológiai adottságaik folytán az fog beérni és megerősödni bennük, amit hoznak magukkal. A lányoknál jobban megfigyelhető a ragaszkodás, a fiúknál az önállósági vonal az erőteljesebb. Különösnek mondta azt a párhuzamos utat, ahogy felnőnek, más lelki folyamatok zajlanak le bennük, és amellett, hogy vannak azonosságok, vannak eltérések is. 

Hangsúlyozta: a felnövekvő emberpalántának meg kell tanulnia azt, és ebben segíteni is kell, hogy mi a különbözőség értéke, illetve, hogy a másikat az eredeti, saját megkülönböztethető értékeivel miként képes szolgálni. A különbözőségek egymást vonzzák, azzal jön létre a teljesség, hogy az egyik oldal hiányosságait a másik betölti. Máshogy szemlélik a világot: a férfinak egészen más adottságai, lehetőségei vannak, de azok, amiket ő hoz, pont nagyon szükségesek, mert a nő nem rendelkezik velük. A férfi védi a családot, segíti megteremteni az életfeltételeket; viszont a fészek légköréről a nő gondoskodik.

A nyitóáhítat során Koncz-Vágási Katalin sarkad-belvárosi református lelkész beszélt.
Fotó: Licska Balázs

Badar és bizzar elgondolásokat lehet látni, hallani

A klinikai szakpszichológus elmondta, a világban csatározásokat, badar és bizarr elgondolásokat lehet látni, hallani. Pedig eleve adott, biológiailag igazolható és támadhatatlan, hogy férfira és nőre, az egymást kiegészítő teljesség megvalósítására van szükség. Ebbe a modellbe az anya és lánya közötti kapcsolat úgy ágyazódik be, hogy egy anyának tudnia kell, hogy a lánya az adott fejlődési szakaszban milyen női szükségletekkel rendelkezik, és ha ezt képes nyújtani, akkor azzal csodálatos példát mutat, és a lánya majd azt viszi tovább.

Az sem mindegy, hogy milyen szövetség van a férfi és a nő között – hangsúlyozta előadásában prof. dr. Bagdy Emőke. Példaként, érdekességként felhozott egy kutatást. Ahol a házasság szentségében született a gyermek, ahol az apa ezzel is kifejezte a szeretetét, ott az anya is nyugodtabb volt, biztonságban érezte magát, illetve a gyermek szintén kiegyensúlyozottabb volt. Kitért a transzgenerációs átörökítésre, hogy a házasság, az Isten és ember előtti szövetség ad biológiailag komfortérzetet a nő számára. Előre meg van írva a kötődési mintázat is, hogy a lánynak később lesz-e bizalma vagy sem.

Hevül a szív, nyílik az értelem

A nyitóáhítat során Koncz-Vágási Katalin, a Sarkad-Belvárosi Református Egyházközség lelkésze kiemelte, hogy Isten mindig velünk van: akkor is, amikor vakok vagyunk és nem látjuk, akkor is, amikor süketek vagyunk a szavai meghallására. Egy történetet felidézve hangsúlyozta, hogy Jézus megállít bennünket, időt és alkalmat ad arra, hogy kiöntsük szívünket. Azt akarja, hogy nézzünk szembe saját magunkkal, hogy el tudjuk engedni, le tudjuk tenni, amit kell. Érteni tanít. Mint fogalmazott, Jézus közelségében hevül a szív és megnyílik az értelem, és így érdemes figyelni arra, ami elhangzik – ezzel vezette fel prof. dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus előadását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában