Békéscsaba

2023.04.22. 11:59

Digiporámákat vetítettek a Lencsésin

Levetítették szombaton a Lencsési Közösségi Házban a Digiporáma fesztiválra érkezett alkotásokat, majd a zsűri értékelte a műveket, és ki is hirdették az eredményeket.

L. B.

Zalai Mihály nyitotta meg a rendezvényt. A szerző felvétele

Takács Péter, a közösségi ház vezetője elmondta, hogy immár 17. alkalommal hívták életre az országosan egyedülálló fesztivált az intézmény berkein belül működő Márvány Fotóműhellyel közösen. A mostani alkalomra 19 pályázótól 27 alkotás futott be, többek között Békéscsabáról, de az anyaország határain túlról is, így Nagyenyedről és Nagyváradról.

Takács Péter, a közösségi ház vezetője

A rendezvényt Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy a fesztivál a maga nemében országosan egyedülálló, viszi Békéscsaba és Békés vármegye jó hírét az egész Kárpát-medencében. Beszélt a diaporámáról is, hogy a műfaj a 60-as évek elején indult Franciaországból, és hogy az évtized végére ért Magyarországra.

– A diaporáma egymásra vetített képek egymásba úszó folyama, ahol a képi látvány szoros összefüggésben van a hanggal. A fények, a színek, a formák összekeveredése sok esetben párosul dramaturgiával, így jön létre a céltudatosan, pontosan felépített alkotás, amely elgondolkodtat, üzenetet hordoz, illetve emellett esztétikai élményt is nyújt – magyarázta.

– A fotóból a filmművészet irányába tett fontos lépés ez a műfaj – ecsetelte Zalai Mihály, aki szerint technikailag rendkívüli kihívást jelent egy diaporáma összeállítása. Hangsúlyozta, hogy a Lencsési Közösségi Ház és a Márvány Fotóműhely felhívására az elmúlt években több száz értékes alkotás érkezett, és kiemelte azt is, hogy a fesztivállal életben tartották ezt a műfajt.

Az alkotásokat szakmai zsűri értékelte: Dobóczky Zsolt fotóművész, Zsila Sándor fotóművész, valamint Diós Zsolt, a Békéscsabai Médiacentrum Kft. főmunkatársa.

A 17. fesztiválon első lett a bajai Fischbäckné Horváth Ildikó Ötven év múlva, második a nagyváradi Mészáros Varga Erzsébet Együtt, harmadik a gyöngyösi páros, Nagy István és Szűcs Gábor Üzenet című alkotásaikkal. A Lencsési Közösségi Ház különdíját érdemelte ki a békéscsabai Milyó Pál Üzenő kezek című pályaművével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában