Fejlesztések

2023.04.15. 13:28

Beruházások sora várható Sarkadon

Mintegy 5,7 milliárd forintos főösszeggel fogadta el legutóbbi ülésén Sarkad idei költségvetését a képviselő-testület – ismertette dr. Mokán István polgármester. A működési kiadások 2,7 milliárd forintot, míg a felújítási, felhalmozási kiadások 3 milliárd forintot tesznek ki, ebből látható, hogy rengeteg beruházás várható.

L. B.

Fotó: Shutterstock illusztráció

Elmondta, hogy miközben a fejlesztések terén szárnyalnak és azokból dömping van, a működés területén – más önkormányzatokhoz hasonlóan – Sarkad is kihívásokkal áll szemben, ennek pedig legfőbb oka az, hogy emelkedtek az energiaárak. A város esetében a gáz ára 7,5-szeresére, az áramé pedig 15-szörösére nőtt a korábbiakhoz képest.

A működés nehéz helyzetét az is jelzi, hogy tavaly az állami támogatáson felül 204 millió forintot kértek az önkormányzati intézmények, hogy működésük egyensúlyban legyen, idén ez az összeg 340 millió forint. 

A 136 millió forintos növekedést főleg az energiaárak és a bérek emelkedése okozza, ami nagy kihívást jelent. Példaként hozta fel: amíg tavaly januárban a közétkeztetési intézménynél az áramszámla 600 ezer, addig idén januárban 3,5 millió forint volt.

A városvezető hangsúlyozta, hogy az önkormányzat így is számos önként vállalt feladatot lát el a kötelezők mellett, megtartották az eddig elért eredményeket. Azaz megmaradt a választókerületek fejlesztését célzó alap, valamint számos támogatást nyújtanak, legyen szó újszülöttekről, első otthonukat megszerző fiatalokról, gyermeküket beiskolázó szülőkről, idősekről, valamint civil szervezetekről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában