Két évig készítette

2023.04.22. 19:50

Attila, a hun: leleplezték Corvus-Kora Róbert legújabb panorámafestményét Lőkösházán - galériával

Két évig készítette legújabb, immáron kilencedik 4,5x9 méteres panorámafestményét Corvus-Kora Róbert lőkösházi képzőművész. Az Attila, a hun című alkotást a művésszel együtt Erdős Norbert országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke és Szebellédi Zoltán, Békés Vármegye Önkormányzatának alelnöke leplezte le szombaton délután a lőkösházi művelődési házban.

Nyemcsok László, [email protected]

Ja Bai, azaz Baji Miklós Zoltán egy sámánszertartás keretében felavatta az alkotást.

Fotó: Bencsik Ádám

A békéscsabai Keleti Szél hun lovasíjász-bemutatójával kezdődött a festményavatási program a művelődési házzal szemközti téren szombaton. Élő zenével kísért az Ókörös Trió. Ezt követően Attila király átlovagolt a művelődési ház elé, és bekísérte a közönséget, akik megtöltötték az intézmény nagytermét.

Nem mindennapi alkotást avattak 

Szűcsné Gergely Györgyi, a település polgármestere megnyitójában hangsúlyozta, a község ezen a szombaton a Békés vármegyei művészeti élet központja lett, hiszen egy nem mindennapi alkotást avatnak fel.

– Corvus-Kora Róbert – aki Lőkösházán él, dolgozik és alkot – Attila, a hun király történelmi témáját dolgozta fel. A festőművész most ismét közelebb jutott ahhoz, amit 27 évvel ezelőtt álmodott meg. 1996-ban fogalmazódott meg ugyanis benne, hogy tíz történelmi panorámaképpel ajándékozza meg a magyarok közösségét – emelte ki a polgármester. – Mind a kilenc panorámafestmény megszületésekor a művelődési ház volt a művész első számú otthona, ahol hónapokon át dolgozott egy-egy művén.

Szűcsné Gergely Györgyi kitért arra, Lőkösháza díszpolgárát a tehetség, az elszántság, a szilárd akarat és a hihetetlen szorgalom jellemzi. Az alkotás energiája és az a hit vezérli, hogy valami maradandót adjon közössége számára.

Panorámafestményeit egy körteremben helyezné elé

– A panorámafestmények otthonának megálmodott egy körtermet is, ahol a látogatók egy helyen csodálhatnák meg majd mind a tíz alkotását. A tizedik, A jövő generációnak című ezután következik majd – ecsetelte a polgármester. – Novodomszki Pál lőkösházi származású építészmérnök már korábban elkészítette a művész számára felajánlásként egy közel ezer négyzetméter alapterületű körterem tervét. A község önkormányzata és képviselő-testülete számára kiemelten fontos, hogy támogassa a művészt élete nagy céljának megvalósításában.

Corvus-Kora Róbert
Fotó: Bencsik Ádám

Érdekesség, hogy a festményen többen is szerepelnek modellként, akik segítették is az alkotó munkáját.  Azt, hogy a leghitelesebben mutassa be Attila korát, világát, környezetét, a viseleteket vagy akár a lovak mozdulatait. Novák Attila békéscsabai festőművész-tanár, hagyományőrző lovasíjász (Attila) és fia, Márk (Odoaker) ugyanúgy szerepel a monumentális festményen, mint Baji Miklós Zoltán, BMZ, békéscsabai festőművész (sámán), Medgyesi Pál régész, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nyugalmazott igazgatóhelyettese (Földapa) és felesége, Klári (Földanya). Sok modellfotó készült tavaly a bugaci Kurultájon. Modellt álltak a festményhez Corvus-Kora Róbert fiai is.

Az ünnepségen Medgyesi Pálnak és BMZ-nek, vagyis Ja Bainak is jutott szerep, előbbi a hunok történetéről tartott előadást, Ja Bai pedig egy sámánszertartás keretében felavatta az alkotást, amit a művésszel egyeztetve tekinthetnek meg a továbbiakban az érdeklődők.   

Az alkotó Attila üzenetét is tolmácsolta

Corvus-Kora Róbert a festmény leleplezése után Attila üzenetét is tolmácsolta a közönségnek.

– Mit üzen Attila? Azt, hogy az álmaink, a céljaink nagyon fontosak, ezeket tűzön-vízen keresztül kell vinni. Hozzuk létre azt, amit kitűztünk magunk elé! – hangsúlyozta Corvus-Kora Róbert. – A fiatalok tanuljanak, sportoljanak, olyan okosak és erősek legyenek, hogy mindent elérjenek, amit akarnak.

Az alkotó kitért arra, azért Attilát választotta, mert a késő ókor legendás alakjának számított, és ősünknek tekinthetjük. A művész szokásához híven alaposan beleásta magát az alkotás megkezdése a témába, jelen esetben Attila életébe, világába.

– Attila nagy hadvezér, államférfi volt – mondta az alkotó. – Bár birodalma halála után szinte azonnal szétesett, mégis Európa történelmének legendás alakjává vált. Nyugaton Isten ostoraként emlegették, ugyanakkor a hagyomány művelt és nemes uralkodóként tartja számon. Ezt támasztja alá az egyetlen korabeli beszámoló szerzője, Priszkosz rétor is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában