Mindenki Magyarországa

2023.03.10. 13:48

Sikkasztás, költségvetési csalás miatt emeltek vádat a gyulai ellenzéki politikus ellen

Kétrendbeli sikkasztás, költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználása miatt emeltek vádat a Mindenki Magyarországa Mozgalom gyulai helyi képviselője, Galbács Mihály ellen. A Márki-Zay Péter mozgalmához tartozó ellenzéki politikus a fentieket a Gyulai Termál Futball Club Egyesület elnökeként, kötelékében követhette el. Galbács hírportálunknak úgy fogalmazott: nem történt bűncselekmény, nyugodt a lelkiismerete.

P. G.

Galbács Mihály /Fotó: MW/

„A Gyulai Járási Ügyészség kétrendbeli sikkasztás bűntette, kétrendbeli költségvetési csalás bűntette és háromrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat egy büntetlen előéletű gyulai férfival, az elsőrendű terhelttel, illetve bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásnak vétsége miatt egy másik, szintén büntetlen előéletű gyulai férfival, a másodrendű terhelttel szemben” – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.

A vádirati tényállás lényege szerint az elsőrendű terhelt egy gyulai sportegyesület elnöki tisztségét töltötte be, megbízatása 2018 júliusáig állt fenn.

Az egyesület elnöki tisztsége mellett az egyesület könyvelését is ő végezte, illetve a társasági adóelőleg kedvezményezett célra való felhasználása alapján megszerezhető látvány-csapatsport támogatással összefüggő kérelmek és elszámolások, valamint az egyesület fenntartása érdekében az önkormányzattal megkötött feladat-ellátási és ahhoz kapcsolódó finanszírozási szerződések teljesítése érdekében is eljárt.

Az ügyészségi tájékoztatás szerint az önkormányzat által a feladat-ellátási szerződés szerinti tevékenységek 2017-es ellátására biztosított összegből 2,2 millió forintot ugyan az egyesület érdekében felmerülő, de a feladat-ellátási szerződés alapján arra a célra nem felhasználható beruházások érdekében használta fel, így ezen összeggel a sajátjaként rendelkezett. Az egyesület bankszámlája felett 2019 augusztusáig volt önálló rendelkezési joga. 2019 júliusában közel 4,7 millió forint erejéig az egyesület vagyonának terhére több olyan pénzügyi műveletet végzett, melyre az elnökségtől felhatalmazást nem kapott, így ezen összeggel a sajátjaként rendelkezett.

Mint az ügyészség közleményében áll, az elsőrendű terhelt a rokonát, a másodrendű terheltet tényleges munkavégzés nélkül foglalkoztatta a sportegyesületnél.

2014 és 2017 között ezzel kapcsolatban – a megbízási díj jogosulatlan megszerzését célozva – valótlan tartalmú okiratok, megbízási szerződés, bérjegyzék készültek, amiket a támogatás megszerzéséhez, illetve az azzal való elszámoláshoz használt fel 2015-2017. években, amivel összefüggésben közel 4,3 millió forint összegű vagyoni hátrány keletkezett.

Mindezeken túl vádemelés történt az elsőrendű terhelttel szemben amiatt is, hogy 2019 májusában és júniusában úgy kötött szerződéseket a sportegyesület nevében eljárva, hogy annak már nem volt elnöke, a szerződések megkötéséről az elnökség tudomással nem bírt. Az egyesület tényleges szerződési akaratát tekintve valótlan szerződéseket részben a támogatási elszámolásokhoz felhasználta.

Úgy tudjuk, hogy a Békés Vármegyei Főügyészség által megjelölt elsőrendű terhelt Galbács Mihály önkormányzati képviselő, aki az említett időszakban vezette az említett egyesületet, a Gyulai Termál FC-t. Hírportálunk kérdésére elmondta, csodálkozik a történteken. Úgy fogalmazott, politikai identitású, politikai természetű ügyről van szó. Úgy vélekedett, semmilyen bűncselekmény nem történt, nyugodt a lelkiismerete.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában