Rendezvénysorozat

2023.03.11. 10:18

Iránymutatást adnak a kertészkedés csodás világához Jaminában

„Saját kerted, saját ételed, saját életed” címmel kezdődött kiskerti rendezvénysorozat pénteken délután a Jaminai Közösségi Házban. A nyitóelőadást Hankó Kános, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke tartotta. A kertészkedés, azon belül is főként a gyümölcstermesztés története, fejlődése került terítékre.

Ny. L.

Hankó János: a lehetőség adott a kertművelésre, csak élni kell vele

Fotó: Bencsik Ádám

– Szeretnénk segítséget, iránymutatást adni mindazoknak, akik elmerülnének a kertészkedés és a növények csodás világában – hangsúlyozta Hankó János. – Olyan könnyed, szórakoztató programot szervezünk, ahol a szakmai tanácsok mellett sok-sok információhoz – köztük kevésbé ismertekhez is – juthatnak a résztvevők. Ahhoz, hogy az emberek a kerttel, a növényekkel foglalkozzanak, kedvet kell csinálni, emellett tájékoztatni az érdeklődőket az aktuális teendőkről, új és régi fajtákról.

Az elnök kitért arra, főként idősebbek a tagjai a kertbarátköröknek, de a fiatalokban is erősíteni kell azt, hogy egész más az íze, zamata annak a gyümölcsnek, zöldségnek, amit saját maguk termelnek meg. A régi kertbarátoknak pedig az is a feladatuk, hogy az évtizedek alatt megszerzett tudást, tapasztalatokat átadják a következő generációknak.

– Békéscsabán, Békés vármegyében sokan laknak kertes házban, tehát a lehetőség adott a kertművelésre, csak élni kell vele. És akkor lesz kedvük a fiataloknak is ehhez, amikor látják a saját munkájuk eredményét – ecsetelte az előadó. – Rájönnek, hogy megfelelő termesztési tudással, folyamatos odafigyeléssel olyan portékát állíthatnak el maguknak és a családjuknak is, melynek biztos a származása, nem utaztatják ide távoli országokból, és olcsóbban is kijönnek, mintha vásárolnának. A frissen és nyersen, főzve elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek mellett befőzhetnek, savanyíthatnak, pálinkát készíthetnek, tárolhatnak télire is a termésből. A rendezvénysorozaton mindezen témákat is sorra vesszük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában