Minősítés

2023.03.03. 10:01

A fűtés miatt lehetett rossz a csabai levegő

Noha most elfogadható és kiváló, az elmúlt hetekben volt, hogy veszélyesnek, rendkívül szennyezettnek minősítették a békéscsabai levegő minőségét a magas szállópor-koncentráció miatt. Ez főleg ahhoz kapcsolódik, hogy vannak, akik helytelen módon fűtenek, például szeméttel gyújtanak be. A városi közgyűlés nemrég arról döntött, hogy füstköd-riadó tervet dolgoz ki.

Licska Balázs [email protected]

A népegészségügyi központ szerint a lakossági fűtés miatt kerülhetnek jelentős mértékben légszennyező anyagok a levegőbe

Forrás: Shutterstock

A meteorológiai szolgálat oldalán volt, hogy rendkívül szennyezettnek minősítették a békéscsabai levegőt a magas szállópor-koncentráció miatt. Ezzel egy időben a Nemzeti Népegészségügyi Központ is kiadott egy tájékoztatást, miszerint a városban veszélyes volt a légszennyezettség mértéke. A kedvezőtlen minősítést itt is a kisméretű aeroszol részecskék (PM2.5, PM10), vagyis a szállópor miatt kapta.

Békéscsabán belül Jaminában, a Kolozsvári utcai rendelőintézetnél található egy automata mérőállomás, ez szolgál folyamatosan hiteles légszennyezettségi adatokkal, méri a szállópor- mellett a nitrogén-dioxid- és az ózonkoncentrációt is többek között.

A levegő minőségét a Levegőhigiénés Index alapján határozzák meg, és lehet elfogadható, kifogásolt, egészségtelen vagy veszélyes. Az index a legfrissebb nemzetközi és hazai kutatások alapján meghatározott minősítés, amely az elmúlt nap hiteles légszennyezettségi adatainak felhasználásával készül. Egészségkockázat szempontjából a legfontosabb légszennyezőket veszi figyelembe, így a 2,5 és a 10 mikrométernél kisebb átmérővel rendelkező aeroszol részecskéket, a nitrogén-dioxidot és az ózont.

A Nemzeti Népegészségügyi Központnál ismertették: amennyiben Békéscsabán kedvezőtlen a levegő minősége, annak hátterében jellemzően a kisméretű aeroszol részecskék állnak, azaz az, hogy magas a szállópor-koncentráció.

Mint írták, a légszennyezettség alakulása függ a légszennyező anyagok jelenlététől, a meteorológiai paramétertől, a földrajzi elhelyezkedéstől. A fűtési szezonban a lakossági fűtés, azon belül is a helytelen fűtési módok alkalmazása – például a hulladék égetése – miatt jelentős mértékben kerülhetnek légszennyező anyagok a levegőbe. Ráadásul ebben az időszakban gyakran kedvezőtlenül alakul a meteorológia helyzet is, a légszennyezők gyakran csak egy vékony légrétegben tudnak keveredni, így magas koncentrációban lehetnek jelen. A kedvezőtlen levegőminőség megélénkülő szél vagy jelentősebb csapadék hatására fordulhat kedvező irányba.

Több tanácsot is megosztottak: veszélyes levegőminőség esetén a gyermekeknek, a várandós kismamáknak, az időseknek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek ajánlott kerülniük a szabadban történő tartózkodást, lehetőség szerint legyenek beltérben. Azonban veszélyes minősítés esetén sem szabad megfeledkezni a szellőztetésről, célszerű azt naponta legalább két-három alkalommal 5-10 percig megtenni. Az egészségesek is lehetőleg minél kevesebbet időt töltsenek a szabadban; és ajánlott kint maszkot hordani, mivel azok hatékonyan kiszűrik a kisméretű aeroszol részecskéket.

Füstköd-riadó tervet dolgoznak ki

A városi közgyűlés nemrég tartott ülésén Szarvas Péter polgármester elmondta: több térség kapcsán tették közzé, hogy milyen adatokat mértek, és a békéscsabai levegő minősége kedvezőtlen besorolást kapott. Kitért azonban arra is: erről hivatalos értesítést nem kapott az önkormányzat.

A képviselő-testület elé került anyag szerint a Jaminában, a rendelőintézetnél lévő automata mérőállomás tavaly tavasz óta szolgáltat adatokat, megjelenítve, hogy a kisvárosias lakókörnyezetben milyen a levegő minősége. Ennek kapcsán a városvezető is hangsúlyozta, hogy mindössze egy ponton mérték az adatokat Békéscsabán.

Megnézték viszont, hogy a kedvezőtlen minősítés miatt milyen mozgástere van az önkormányzatnak. Bár eddig nem merült fel erre igény, úgy döntöttek az ülésen, hogy füstköd-riadó tervet készítenek a következő fűtési szezonig, őszig, amely azonnali beavatkozást is lehetővé tesz az önkormányzat számára. Jelenleg 19 város rendelkezik ilyen dokumentummal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában