Új szabályozás

2023.02.08. 06:50

Változtattak a horgászrenden Békésben

Pontosítottak, illetve változtattak a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége idei horgászrendjén – tájékoztatott Facebook-oldalán a KHESZ.

P. G.

Forrás: Shutterstock

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége tekintettel a Magyar Országos Horgász Szövetség idei Országos Horgászrendjében történt változásokra, továbbá az ágazati jogszabályban végrehajtott változásokra hivatalos közleményt adott ki a kezelésében lévő horgászvizekre kiadott helyi horgászrend változásairól.

Eszerint a horgász köteles magánál tartani legalább 0,5 kilogramm pontossággal mérő digitális halmérleget, mérőszalagot, ki nem törölhető golyóstollat és szemeteszsákot, melyek meglétét a hivatásos halőr, társadalmi halőr ellenőrizheti.

A pontymatrac használata ajánlott. A horgász köteles a kifogott halat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően – annak fajának, méretének és mennyiségének megfelelően – kíméletesen tárolni, életben tartani és szállítani. A kifogott halfajok helyi tárolása kizárólag olyan „karikás” haltartó szákban, vagy pontyzsákban lehetséges, mellyel a hal életben tartása megoldható. A hal kantáron, szájbilincsen, dróthaltartartó szákban és „karika” nélküli haltartó szákban való tárolása tilos. A megfogott halakkal való kíméletlen bánásmód alapeljárás keretében területi jegyváltástól történő eltiltást vonhat maga után.

A fenti fejezetből törölték azt a részt, amely szerint „A kifogott halfajok helyi tárolása kizárólag olyan „karikás” haltartó szákban, vagy pontyzsákban lehetséges, mellyel a hal életben tartása megoldható. A hal kantáron, szájbilincsen, drót haltartartó szákban és „karika” nélküli haltartó szákban való tárolása tilos.”

A horgászrend IV. fejezetének 2. pontja a következő bővült is.

Eszerint a KHESZ kezelésében lévő vizeken a pergetésre használt műcsalik kivételével egy horgászkészségen, horgászboton háromágú horogból maximum egy darab használható. Ragadozó halfajok horgászatához drótelőke használata megengedett.

A horgászrend többi része továbbra is változatlan tartalommal van hatályban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában