Évforduló

2023.02.09. 09:58

Szorgosak, mint a méheik – 110 évét ünnepli az orosházi méhész egyesület

Orosháza Város és Körzete Méhész Egyesület idén ünnepli alapításának a 110. éves évfordulóját. Napjainkban a Thék Endre utcai székházuk még nem a nosztalgiázástól, hanem a tagdíjbefizetőkkel folytatott beszélgetésektől hangos. De már javában készülnek az idei évi programjaikra is.

Csete Ilona [email protected]

Ifj. Rajki József elnök megmutatta a szépen gyarapodó relikviákat /Fotó: BMH/

Gyűjtik azokat a méhészeti relikviákat, amelyekből kiállítási anyagot állítanak majd össze. Erről is szó volt ifjú Rajki József elnökkel és Jakóné Varga Erika egyesületi titkárral való találkozásunkkor.

A székház minden méhész szívügye. Az ódon ingatlant csinosítgatják, felújítják, a tagdíjak mellett a két, szépen kialakított, kiadható termükből származó bevétel gyarapítja a kasszájukat. Köszönettel fogadják azoknak az adományozóknak a támogatását, akik családi, baráti, szakmai rendezvényeik helyszínéül a méhészek székházát választják.

– Februárban leszünk 110 évesek, egyesületünket igyekszünk egyben tartani, ahogy ez sikerült az elődeinknek is. Mi, a hálás utókor pedig őrizzük a hagyományokat, tiszteljük az elődök örökségét, a szakmai tudást, miközben felvértezzük magunkat XXI. századi ismeretekkel, új technológiákkal, valamint modern eszközök megismerésével, alkalmazásával – nyilatkozta az elnök.

A székház az egyesület tulajdona, tavaly festéssel igyekeztek az állapotmegőrzést biztosítani. Megtöltik belső tartalommal is az épület helyiségeit: a régi méhészeti eszközöket gyűjtik. A hangulat, az ismeretszerzés, egy méhészeti tájház és közöségi ház kialakítása a cél.

Ilyenkor, év elején még nincs sok munka a méhek körül. Van műlépcsere, szakmai előadás náluk és márciusban a hagyományos, évadnyitó vacsora, amelyet 26 évvel ezelőtt indítottak útjára. Mára igazi, társadalmi eseménnyé vált az orosháziak körében, méhész bálként is emlegetik. Halustyik László, az egyik legidősebb alapító tag a főszervezője. 

Ifjú Rajki Józseftől arról is érdeklődtünk,  milyen szezont zártak 2022-ben?

– A dél-alföldi részen méhészkedőket komoly méhpusztulás sújtotta. Majd az aszály okozott visszaesést. Akácon szorgoskodtak a méheink, a méz eladási ára azonban nem kedvezett nekünk, sokan befejezik a méhészkedést, vagy leépítenek, már csak hobbiból csinálják. Nincs miről dicsekednünk – summázta az elnök a tiszántúli tapasztalatokat. A 10. Viharsarki Mézesnapjukra azonban méltán büszkék az orosháziak, a szakma számon tartja az őszi alkalmat, ami igazi családi és közönségprogram, hiszen a mézkirálynő koronázása látványos része a napnak. 2022-ben már a 21. mézirálynő fejére tették fel a koronát.

Az idei év terveiről az elnök elmondta, a vezetőség úgy döntött, az ódon épület renoválására erőt, energiát és pénzt áldoznak. Február 11-én szakmai előadással kezdik a 2023-as esztendőt, azt követően, az éves közgyűlésükön, február 26-án ünnepelnek.

Kisfilmek készülnek, fát ültetnek

Jakóné Varga Erika kérdésünkre elárulta, számos tervvel rendelkeznek.

–  Az biztos, hogy a mézkirálynő és udvarhölgyei által díszített mézeskalács különlegességet kapnak vendégeink. Műsorral kedveskedünk a résztvevőknek, a 110 éves jubileum tiszteletére beszélgető műsorok készültek, az első ilyen felvételt levetítjük. Majd minden hónapban kikerül az egyesület oldalára egy újabb beszélgetés októberig. Sok méhészről kiderül(het), mi motiválja egyesületi tagságát, miért szereti a méheket, a mézet, milyen sikereket ért el, milyen buktatókat élt túl s oldott meg. A székházunk udvarán pedig tervezünk faültetést  –  fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában