2023.02.16. 15:37
Mikrokertet gondoznak és felteszi a térképre az éttermi mosdókat a békéscsabai Kollabor
A békéscsabai Kollabor Természettudományos Élményközpont folyamatosan, lépésről lépésről halad afelé, hogy vármegyei innovációs inkubátorházzá váljon. Az intézmény finnországi együttműködést készít elő, dolgozik a fiatalokért és egyre karakteresebben működteti Mikrokert programját is.
A Mikrokert programnak köszönhetően a könyvtár földszintjén található Kollabor kizöldült. Koszecz Sándor osztja azt az elvet, hogy a helyben termelt friss alapanyagoknak nincs párja
Fotó: Bencsik Ádám
Koszecz Sándor, a Kollabor vezetője hírportálunknak elmondta, tavaly több szakmai szervezettel alakítottak ki kapcsolatot.
– Az Edison Platformban, ami a száz leginnovatívabb, leginkább jövőbe mutató kezdeményezést gyűjti össze az országban, már a második év óta benne vagyunk. Külön öröm, hogy tavaly már egy másik békéscsabai projekt is bekerült a TOP100-ba – mondta el lapunknak Koszecz Sándor, majd hozzátette, elkezdtek együtt dolgozni a TINLAB-bal, a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laborral is, aminek projektvezetője az Eötvös Loránd Tudományegyetem, és a Miskolci Egyetem is részt vesz a munkában.
A közös gondolkodás részeként készítettek egy tanulmányt a Kollabor működéséről, mint társadalmi, pedagógiai és innovációs közösségről. Mint ismert, a természettudományos élményközpontot uniós támogatásokból hozták létre, amely komoly alapokat jelent további elképzelések megvalósításához is.
A fiatalok helyben tartásához a legjobb, legkorszerűbb tudást és a legjobb módszereket kell idehozni a térségünkbe
– hangsúlyozta Koszecz Sándor. – Koncepciónk fontos része, hogy lépésről lépésre innovációs inkubátorházzá váljunk. Ez egyszerre jelent gazdasági innovációt, startup kultúrát, illetve pedagógiai és társadalmi innovációt is. A Kollabor elkezdett dolgozni a finnországi Jyväskyläi Egyetemmel, illetve a Linzi Egyetemmel, és márciusban közös pályázatot adnak be az Erasmus+ Program keretében.
A közös munka a pedagógiai területre irányul. Ebben a digitalizációs korban minden nagyon gyorsan változik, a finn oktatás és oktatáskutatás a világ élvonalába tartozik
– emelte ki. – Mi pedig keressük annak lehetőséget, hogy a gyerekek, a fiatal diákok, a fiatalok és akár a felnőttek esetében miként lehet a motivációt és az inspirációt felszínre hozni, olyan értéket teremteni, ami előremutató, és hozzájárul ahhoz, hogy a fiataloknak okuk legyen a vármegyében maradniuk. Ehhez nekünk idősebbeknek kell okot adni.
Mint megtudtuk, éppen csütörtökön méreti meg magát az egyik Kollarborhoz is kötődő középiskolás csapat az IdeaFest országos döntőjében, illetve négy projekttel pályáznak fiatalok az Edison Kids – a jövő kihívásai versengésre, amelyet az Edison Platform és a Samsung Magyarország koordinál. Utóbbi programmal kapcsolatban Koszecz Sándor kifejtette, a megmérettetés legnagyobb értéke, hogy a diákok egy világcég termékfejlesztőivel dolgozhatnak együtt. Az IdeaFesten, illetve az Edison Kids programban az első csapat, az AchetaPro , a Tücsökfarm 3D-s modelljével pályázik. A Mosdózók csapata turisztikai applikációt fejleszt, amelynek során a vécéket térképezi fel egyes városokban, beleértve az éttermi mellékhelyiségeket is. A harmadik csapat geodome-ot épít, amely újrahasznosított műanyagból készül. A remények szerint egy olyan épületszerkezet jön létre, amely bizonyítja, hogy a hulladék műanyag érték tud lenni.
A negyedik csapat gyerekjátékként működő, majd folyamatosan tovább építhető robotot fejleszt, amellyel megtanulható a programozás.
Nő az érdeklődés a Mikrokert iránt
A Kollabor folytatja úgynevezett Mikrokert programját is. A program részeként az intézmény szakemberei szeretnék minél többek számára lakossági szinten is elérhetővé tenni a vízkultúrás növénytermesztést, és ezzel hozzájárulni az önfenntartás erősítéséhez.
– Jelenleg zajlanak a validációs értékesítések, vagyis azok az értékesítések, ami azt jelenti, hogy még erősen teszteljük a rendszert – fogalmazott Koszecz Sándor. A Kollabor vezetője kiemelte, éppen a napokban szállítottak egy zöldfalat egy megrendelőnek.
– Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot éttermekkel, pizzériákkal, boltokkal is. Bízunk abban, hogy a lakosság mellett ezek az intézmények is nyitottak lesznek a kezdeményezésre. Az alapanyagok helyben a legfrissebbek, ha helyben jelen vannak, akkor a legrövidebb az ellátási lánc – tette hozzá.