KMNP

2023.02.23. 19:39

Már Zsuzsanna nap előtt énekeltek a búbospacsirták

Az enyhe időnek köszönhetően a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén a búbospacsirták már jóval Zsuzsanna nap előtt megszólaltak.

Beol.hu

Búbospacsirta

Fotó: KMNP/Őze Péter

A néphagyomány szerint, ha február 19-én, Zsuzsanna napján megszólal a pacsirta, akkor rövidesen véget ér a hideg téli idő és beköszönt a tavasz. A KMNPI Cserebökény részterületén mezei és búbospacsirtákkal egyaránt találkozhatunk. A mezei pacsirták már január első hetében ejtettek néhány strófát a napsütéses, kora tavaszias időben. Igazi nászrepülést, éneklést azonban Zsuzsanna napjáig nem hallottunk tőlük.

Másik pacsirtafajunk, a búbospacsirta nászénekét február 16-án hallottuk első alkalommal. Egy tojó és egy hím a dűlőút mentén, táplálékot keresve futkosott, majd időzött. A hím többször énekelt a talajon és odébb-repülés közben is. A pár valószínűleg a költőhelyet foglalta.

A búbospacsirta nem vonuló madárfaj. Legtöbbször állattartótelepek, külterületi utak közelében találkozhatunk vele, de gyakran megtelepszik a lakott településeken is. Évente kétszer költ, három-öt tojását a talaj mélyedésébe, vagy nagyobb fűcsomó tövébe rakja. A tojó kotlik, a hím eközben leggyakrabban egy kiülőhelyen énekel. Mindketten részt vesznek a fiókák etetésében. A búbospacsirták magyarországi állománya az utóbbi húsz évben lassú csökkenést mutat - olvasható a Nemzeti Park oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában