Energiatakarékosság

2023.01.24. 18:46

Tervekkel állnak lesben a pályázatokra Eleken

A legfőbb cél az energiatakarékosság idén Eleken, ennek alapján tervezik a települési beruházásokat is. Szelezsán György polgármestertől megtudtuk, a folyamatban lévő fejlesztések mellett folyamatosan készülnek az újabb tervek is, amikkel már csak a megfelelő pályázati kiírásokra várnak.

Vásári Erzsébet [email protected]

Szelezsán György

Szelezsán György hírportálunk kérdésére elmondta, jelenleg háttérmunka zajlik Eleken, hiszen év elején van költségvetés, amit idén úgy terveznek meg, hogy már belekalkulálják az energiaár emelkedéseket. Emellett 2023-ban stabilitásra törekszenek, és a munkahelyek megőrzésére, emellett szeretnének fejleszteni is a településen. Ez utóbbiakkal kapcsolatban pedig a legfontosabb, hogy a már folyamatban lévő beruházásokat be tudják fejezni.

A polgármester kifejtette, már zajlik náluk a Békés Vármegyei Kormányhivatal fejlesztése, melynek keretében kormányablakot alakítanak ki a Városháza épületében a régi okmányiroda helyén.

 Ennek átadása a tervek szerint márciusra várható. Önkormányzati fejlesztésük is van folyamatban, mégpedig a városháza tetőterének beépítése, amely kapcsolódik a kormányhivatal fejlesztéséhez, hiszen a nekik átadott helyiségek helyett alakítanak ki újakat. Ez 42 millió forintból valósul meg, amiből a legfelső szinten két nagyobb iroda, egy irattár, illetve mosdó is készül.

Folyamatban lévő fejlesztés még Eleken az óvodaépítés, amely beruházásban egy teljesen új, 100 gyermeket befogadó intézményt építenek, valamint egy régebbi, 50 fős telephelyet újítanak fel. Ezt szeptemberre szeretnék befejezni, ami azért is fontos számukra, mert ezek már energiatakarékos épületek lesznek, így a rezsiköltségük jóval kevesebb lesz a következő télen.

Szelezsán György elárulta, hétfőn írta alá azt a vállalkozói szerződést – a közbeszerzés már lezárult –, amely egy 300 millió forintos beruházás megvalósításához kapcsolódik. Ennek keretében most először önkormányzati tulajdonú, külterületi mezőgazdasági utakat fejlesztenek a nyár végéig azért, hogy a gazdák kényelmesebben tudják megközelíteni földjeiket. Több mint 8 kilométernyi útszakaszról van szó, melyek jelenleg a legforgalmasabbak. Ezek egy része aszfaltozott, a többi pedig szórtalapos földút. Hangsúlyozta, ez csupán az első nagyobb lépésük a mezőgazdaság területén, de a jövőben a többi, gazdák által használt utat is tervezik felújítani.

Ugyan a biztos beruházások sora ezzel véget ért, ám a fejlesztési tervek folyamatosan készülnek – ismertette a polgármester. 

Szelezsán György elmondta, jelenleg a takarékosság a legfontosabb, de az álmaikat nem adják fel, és sorra készítik, illetve készíttetik a kivitelezési terveket azért, hogy ha megnyitnak egy pályázatot, akkor a lehető legjobb eséllyel induljanak el rajta. 

Ilyen például az eleki közvilágítás cseréje ledes rendszerre – reményeik szerint 2024 elejéig –, illetve bővítése azokban az utcákban is, ahol csupán minden második oszlopon van lámpatest. Ez egyrészt javítaná a fényviszonyokat a mellékutcákban is, másrészt a led lámpatestek energiatakarékosak. Továbbá terveket készítettnek a belterületi földutak aszfaltozására, ez utóbbit a Békés Vármegyei Önkormányzattal konzorciumban. De szintén készülnek tervek a Laudenbach-tér, illetve a Harruckern tér Zöld Város Projekt keretében való fejlesztésére, ami a burkolatok megújulását jelentené, valamint egy rendezvényteret is kialakítanának. Itt épülnének kiszolgáló helyiségek, mosdók, illetve egy állandó színpad is. Ugyanitt a zöldterületet is megújítanák, egységesítenék növényekkel, külterületi bútorokkal és kandeláberekkel.

Orvosi centrumot és templomot is terveznek fejleszteni

Szelezsán Györgytől megtudtuk, a fentieken túl szeretnének a jövőben egy új orvosi centrumot, vagy a régit teljesen felújítani, emellett lépéseket tettek a város szívében található Sarlós Boldogasszony-templom külső homlokzatának felújítása érdekében. Hiszen állapota sajnos olyannyira leromlott, hogy a vakolathullás miatt el kellett keríteniük a környezetét. A mihamarabbi felújítás érdekében a napokban Lázár János építési és közlekedési miniszterrel egyeztettek, valamint ugyanerre Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkártól is ígéretet kaptak. Hozzátette, a templom érdekében Fazakas Gusztáv plébánossal közösen járnak el, és fontos számukra, hogy a következő évre elkészüljön, hiszen jövőre ünneplik Elek újratelepítésének 300. évfordulóját, amelyre eseménysorozattal készülnek. Ennek fő helyszínei pedig a templom, a Laudenbach-tér, illetve a Harruckern tér lesznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában