Avarok

2023.01.11. 12:57

Gyulai leletek is képet adnak a vad hordákról

Ausztria után már Németországban láthatóak a gyulai avar kori leletek – tájékoztatta hírportálunkat Liska András, a gyulai Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője.

Papp Gábor, [email protected]

A gyulai Erkel Ferenc Múzeum avar kori leleteket kölcsönzött egy nemzetközi kiállításra /Beküldött fotók/

A fürdővárosi műtárgyak is segítenek egy nagyszabású kiállításon abban, hogy az érdeklődők más szemmel láthassák a kelet felől érkezett lovas nomád harcosokat, az egykori „vad hordákat”. A gyulai Erkel Ferenc Múzeum avar kori leleteket kölcsönzött egy nemzetközi kiállításra, a korábban Alsó-Ausztriában nyílt tárlat december közepén a németországi Szász-Anhalt tartományba költözött.

„Kik voltak azok a lovas nomád népek, amelyek évszázadokon át formálták a Kárpát-medencét, az Alsó-Duna-vidéket és a mai Ausztria keleti részét is? Mi motiválta őket arra, hogy elinduljanak nyugat felé? Miért voltak képesek egyesek tartós birodalmakat létrehozni, míg mások szinte nyomtalanul eltűntek?”

Többek között ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat az a kiállítás, amely április 9-én nyílt az alsó-ausztriai Schallaburg várkastélyában, s amely december 16-a óta a hallei Őstörténeti Múzeumban látható.

A kiállítás megalkotásával a szakemberek célja az volt, hogy látogatóik más szemmel lássák az állítólagos vad hordákat.

– A nagyszabású tárlatra, amely az új tudományos eredmények segítségével világít meg számos eddig rejtélyes szempontot a hunok, avarok, bolgárok és magyarok érkezésének és jelenlétének kapcsán, a gyulai Erkel Ferenc Múzeum is kölcsönzött tárgyakat – tájékoztatott Liska András, a gyulai közgyűjtemény szakmai vezetője. Közlése szerint a korábbi publikációkból ismerték az ausztriai kiállítás szervezői a gyulai múzeumban őrzött tárgyakat.

A régész szakember személyes élményeként idézheti fel a kiállításnak kölcsönzött lószerszámzat darabjainak 1993 áprilisi előkerülését. Liska András ugyanis szó szerint belebotlott a tárgyakba a gyulai régészeti lelőhelyek felkutatására végzett terepbejárások egyike alkalmával, egy mezőgazdasági tábla közepén.

A korai avar korszak jellegzetes leletei, két darab vaskengyel, egy csikózabla és egy hevedercsat a földből frissen kiszántva, egy csomóban feküdtek a felszínen. A nem mindennapi leletek egy temetkezési áldozati gödörben pihentek a 7. század óta, egészen a véletlen előkerülésükig.

– A halotti áldozat szokása a belső-ázsiai származású avarok első generációjával érkezett a Kárpát-medencébe – mesélte a szakember. A temetési szertartást követően, a sírtól elkülönítve ásták el a túlvilági létre szánt tárgyakat, mint például az elhunyt kedvenc lovának szerszámzatát, valószínűleg egy áldozati szertartás során.

Liska András elmondta, az 1993-ban előkerült tárgyakat legutóbb a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Kincsek őrzője – 150 éves az Erkel Ferenc Múzeum című tárlatán láthatta a közönség. Ezeket a különlegesen ritka leleteket adta kölcsön Alsó-Ausztriába az Erkel Ferenc Múzeum.

– A schallaburgi várkastély szervezte nagyszabású régészeti kiállítás – amely aztán Halléba költözött – számos hazai és más, európai múzeumi gyűjteményből, köztük a gyulai Erkel Ferenc Múzeumból kölcsönzött műtárgyakkal mutatja be a hunok, avarok és a honfoglaló magyarok történetét, tárgyi hagyatékát, a korszak politikai és kulturális kölcsönhatásait – tette hozzá.

A tárlat azt mutatja be, hogy nem csak a Földközi-tenger környékének lakossága, valamint a germán és szláv népek tették Európát azzá, ami ma; a kelet-európai sztyeppei társadalmak és az eurázsiai füves sztyeppék is jelentősen hozzájárultak Európa fejlődéséhez. A kiállítás megalkotásával az osztrák szakemberek célja az volt, hogy látogatóik más szemmel lássák az állítólagos "vad hordákat".

A Lovas nomádok Európában című tárlat április 9. és november 6. között volt megtekinthető a schallaburgi várkastélyban. A kiállítás ezekben a hetekben (december 16. és 2023. június 25. között) már a hallei Őstörténeti Múzeumban látogatható. A gyulai múzeum műtárgyai hazaérkezésüket követően a régészeti tárba kerülnek vissza.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában