Babák Mihály

2023.01.31. 06:35

A kihívásokból is erőt merítettek a szarvasiak

Számos kihívással kellett szembenézniük 2022-ben a szarvasiaknak, ám a település sokat fejlődött és fejlesztett is tavaly. Több nagyberuházást átadtak, illetve elindítottak. Épült a városban Honvédelmi Sportközpont, elindult az Erzsébet-ligeti Pavilon és a Kacsa-tó projekt, emellett Szarvas újratelepítésének 300. évfordulóját ünnepelték. Az év történéseiről Babák Mihály polgármester számolt be hírportálunknak.

Vásári Erzsébet [email protected]

Babák Mihály

Fotó: Bencsik Ádám-archív

– Hogyan érintették Szarvast a koronavírus, majd a háború okozta nehézségek tavaly?
– Egy világjárvány és egy háború is mindig rossz, hiszen megszorításokat és szenvedést jelentenek. Ráadásul mindkettő Magyarországon kívülálló okok miatt következett be, így megelőzni, vagy megállítani sem tudtuk egyiket sem, csupán a következményeit szenvedjük el. Egy dologban azonban pozitív hatással volt ránk mindkettő, mégpedig abban, hogy felerősödött általuk az érdekérvényesítő képességünk. Emellett az említett kihívások megtanítottak minket arra, hogy a problémáinkat kezeljük. A koronavírus esetén például ahonnan csak tudtunk, védőoltást szereztünk be, a szükséges óvintézkedéseket betartottuk. Így tettünk Szarvason is. Oltakoztunk és óvtuk az egészségünket, illetve vigyáztunk egymásra. A háború esetében pedig rendkívül aggasztó az, hogy a szomszédos országban zajlik. Féltjük az ott élő magyarokat, és igyekszünk segíteni a harcok elől menekülőknek. A nagy hullám idején Szarvasról is folyamatosan jelen volt egy-egy önkéntes csapat az ukrán határ mellett, és akadtak olyanok is, akiket befogadtunk.

– A háború után jött az energiaválság és az infláció. Miként kezeli ezeket a település?
– Az energiaválsággal kapcsolatban voltak, akik csak most, míg mások korábban gondolkoztak. Magyarországon és Szarvason is sokan kárt szenvedtek a magas rezsiárak miatt, de mindenki igyekezett kilábalni a nehézségekből, amihez megkaptunk a kormánytól minden segítséget. A városunk például 2023 elején több mint 87 millió forintot kapott rezsikompenzációra, ami rengeteget jelentett számunkra. Továbbá az infláció kapcsán is kaptunk állami segítséget, olyan költségvetési támogatásokat, amik kiegészítették a hiányzó helyi forrásokat is. Emellett beosztottunk minden pénzt, így Szarvas stabil helyzetben maradt. Ugyanakkor szerencsések vagyunk abból a szempontból is, hogy településünkön már hosszabb ideje törekszünk az energiatakarékosságra és az energetikai korszerűsítésre, aminek köszönhetően az önkormányzati intézmények és azokon kívül számos intézmény és cég napelemrendszerrel rendelkezik, illetve termálvízzel fűt. Ez utóbbiak nagyban hozzájárulnak a rezsiköltségek kordában tartásához.

– Mi az, amire büszke volt Szarvason 2022 lezárásakor?
– Szarvason tavaly a nehézségek ellenére nőtt az ipari termelés, az emberek munkabére, a szociális biztonságuk. Egy dolgozót sem kellett elküldeniük például a hivatalból, és ahogy a fentiekből kiderül, a pénzünket is jól osztottuk be, ráadásul hitelt sem vettünk fel 2022-ben. Ezek mind sikerélmények. Maradt azonban egy fontos feladatom erre az évre, mégpedig az, hogy mihamarabb rendeztessem a gazdasági társaságainknál a minimálbért és a szakmai bérminimumot. A közalkalmazottak munkabérével ez már megtörtént, hiszen azt novemberben megemeltük. Szintén büszkeség, hogy a koronavírusból kilábalva ügyeltünk a közösségépítésre. Jártunk rendezvényekre, moziba és színházba, és megtartottunk szinte minden programot, amit a pandémia miatt előzőleg nélkülöznünk kellett. A távolságtartásból felszabadulva pedig meglátásom szerint még inkább összekovácsolódtak a szarvasiak.

– Hogyan ünnepelték a település születésnapját?
– Mondhatni az egész évünk az újratelepítés 300. évfordulójáról szólt. E köré szerveztünk szinte mindent. Készült a jubileumra könyv, színdarab, dal, és a város születésnapján, július 23-án egy nagyszabású rendezvényt tartottunk a szarvasiakkal, az elszármazottakkal és a testvértelepüléseink delegációival. Volt mit ünnepelni, hiszen 300 év nem sok, ennyi idő alatt mégis városok és egyházak épültek a térségben, magas színvonalú oktatással kiegészítve, amit Szarvason Tessedik Sámueltől örököltek meg. Különböző nemzetiségek tanultak meg együtt élni, békében.

Babák Mihály számára fontos a fenntarthatóság

A beruházásokkal kapcsolatban Babák Mihály elmondta, az egyik legfontosabb számára minden fejlesztésnél a fenntarthatóság. Az, hogy a felépített, megújított épületeket használja is a közösség, és működtetni tudják. Szarvason abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy fenn tudják tartani, amit létesítettek, és az emberek szeretik a beruházások végeredményét. Elkészült 2022-ben Szarvason például az ország ötödik Honvédelmi Sportközpontja, ami ugyan nem a város projektje volt, de helyileg is hozzájárultak az infrastruktúra kiépítésével, és az épület azóta meg is telt élettel. De épül az Erzsébet-ligetben az új Pavilon, amelynek elődjéről a legtöbb szarvasiban szép emlékek élnek, hiszen egykor a legjelentősebb közösségi színtér volt a településen. Zajlik továbbá a Kacsa-tó és környezetének rekonstrukciója, ami szintén egy közösségi tér lesz. Épült vagy megújult ugyanakkor sok kilométernyi kerékpárút és felújítottak belterületi utakat is, csatornahálózat épül, valamint zöldinfrastruktúra-fejlesztés is történt félmilliárd forintból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában