Útvonal

2022.12.18. 13:56

Indiában találta magát a békéscsabai férfi

Egy kávégépek forgalmazásával, javításával foglalkozó szerviztechnikus azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy kérdések fogalmazódtak meg benne a Google idővonalának használatával kapcsolatban. Segítségével minden hónapban visszanézi az általa bejárt útvonalat, ami fontos a munkájához, ám rejtélyes módon a cég olykor távoli, ismeretlen helyszíneken is „látni véli” őt.

Nagy Szilvia; [email protected]

Minden hónapban visszanézi az általa bejárt útvonalat, ám rejtélyes módon a cég olykor távoli, ismeretlen helyszíneken is "látni" véli őt

Forrás: Shutterstock

– Használom az idővonalat, így minden hónapban kapom e-mailben az összefoglalót, hogy mikor és hol jártam, ami a munkám miatt is fontos. A Google tűpontosan megjelöli, melyik házban, boltban, illetve vendéglátóhelyen fordultam meg, hetvenöt város és két ország helymeghatározása is stimmel, ám az rejtély, miért kapok értesítést arról is időnként, hogy Indiában jártam. Hol egy faluban, hol egy hotelban,  vagy éppen kávézóban „vél látni” a Google. Romániában és Magyarországon is dolgozok, sokat vagyok úton. Meghökkentő, amikor a Békéscsabára történő hazaérkezésem után nem sokkal az ugrik fel a telefonom kijelzőjén, hogy Indiában tartózkodok, kellemes 22 fokban – összegezte tapasztalatait a férfi, aki problémáját jelezte a cég felé is, ám a leveleire egyelőre nem válaszoltak.

Az általunk felkeresett szakember, Fazekas Richárd elmondta, már évek óta visszanézhetjük az általunk bejárt helyszíneket, amit a telefonunk adatai alapján rögzít a Google. 

– Annak idején a Maps szolgáltatást bővítették, így vált lehetővé, hogy percre pontosan visszanézhessük a megtett útvonalat a telefonunk megfelelő beállítása esetén. A mobilkészülék a beépített giroszkóp segítségével folyamatosan rögzíti pozíciónkat, sőt, azt is meg tudja mondani, hogy gyalog, kerékpárral, esetleg autóval, vagy tömegközlekedési eszközzel jutottunk-e el A pontból B-be – sorolta a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Tagintézményének rendszergazdája. Hozzátette, a szolgáltatás például akkor lehet hasznos, amikor olyan helyeken járunk, ahol voltunk már korábban, de nem emlékszünk pontosan, hogyan jutottunk el oda, vagy épp elveszített készülékünket szeretnénk megtalálni. Hangsúlyozta, a cég nem magától rögzíti a GPS-koordinátákat, az idővonal csak akkor működik, ha beleegyezünk abba, hogy a Google tárolja az erre vonatkozó adatainkat. 

– Ha megvásárolunk egy mobilt, általában automatikusan be van kapcsolva rajta a bluetooth és a helymeghatározó, ezeket a beállításoknál érdemes utólag kikapcsolni, ha nem szeretnénk élni az előnyeivel – tette hozzá.

Fazekas Richárd az „indiai kiruccanás” kapcsán elmondta, előfordulhat, hogy egy robot illeszti be az adott helyszínt az idővonalra, hátha elcsábul az illető és ellátogat oda is.  A nemkívánatos reklámokat kiküszöbölni jelszó-változtatással, illetve privát böngészéssel lehet.

Az idővonalat használó szerviztechnikus viszont elárulta, egyetlen eszközt használ csak, és volt, hogy kikapcsolta a helyadatokat, sőt, úgynevezett repülőgép üzemmódba helyezte a telefonját, a Google mégis pontosan jelezte utólag, hol járt. Erre reagálva a rendszergazda kiemelte, könnyen lehet, hogy a telefonra kártékony dolog, kémprogram került, amihez sokszor elég egy rossz linkre kattintani.

– Nemrég az egyik csomagküldő szolgálat nevében küldtek üzeneteket, ami hasonló linket tartalmazott. Rákattintva egy weboldal jelent meg; az óvatlan látogató telefonjára vagy más okoseszközére pedig települt is a kártékony kódot tartalmazó alkalmazás. Vélhetően kiberbűnözők igyekeztek személyes adatokat megszerezni további bűncselekményeket elkövetéséhez – tette hozzá. 

Megóvhatjuk, megtisztíthatjuk telefonunkat a kémprogramoktól

Fazekas Richárd rendszergazda elmondta, kémprogramra adhat gyanút, ha hamarabb merül a telefonunk, esetleg lassan nyit meg egy-egy programot, vagy nem tökéletes a böngészés. Előfordulhat, hogy a kémprogram a terjedése céljából a névjegyekben található nevekre SMS-t küld, vagy felugró értesítéseket küld, ritkábban adatokat is lop. A megelőzés tudatos felhasználással lehetséges; vigyázni kell a különféle linkekkel, furcsán „elkeresztelt” weblapokkal. Hangsúlyozta, alkalmazásokat csak áruházból, hitelesített, ellenőrzött helyről (Google Play, AppStore) szabad telepíteni. A legtöbb mobil már vírusirtó szoftverrel felszerelt, ami megoldja a problémát. Ha mégsem, akkor a telefon típusától függően az áruházból ingyenesen letölthető vírusirtókkal lehet próbálkozni: egyszerre csak eggyel. Amennyiben ez sem vezet megoldásra, érdemes szervizi segítséget kérni a szolgáltatónál. Mentést követően gyári helyzetre állítják vissza a telefont, ezzel az esetek nagy részben megszabadulunk a kémprogramtól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában