Békés megye

2022.12.11. 10:24

Csak olyan élelmiszert adományozzunk, amit mi is elfogyasztanánk

Advent időszakában sokan adományozással segítik szebbé tenni a nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. A Nébih összeállításából kiderül, hogy mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor.

Gyemendi Réka

Fotók: shutterstock.com

Az élelmiszer-adományozás az egyik legkézenfekvőbb és legjobb megoldás, azonban megvannak a szabályai. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat annak érdekében, hogy az adományozott élelmiszer igazi segítség és öröm legyen, ne pedig kockázati forrás.

Mint írják, a legalapvetőbb szabály, hogy csak olyan élelmiszert adományozzunk, amelyet mi magunk is szívesen elfogyasztanánk. Ezek a legális kereskedelemben vásárolt, a gyártói ajánlásoknak megfelelően tárolt (általában: hűvös, száraz, fénytől védett helyen), magyar nyelvű felirattal ellátott, eredeti, bontatlan és sértetlen csomagolású élelmiszerek. Ajánlott inkább tartós, vagyis minőségmegőrzési idővel jelölt élelmiszereket adományozni. A legideálisabb termékek a liszt, cukor, rizs, étolaj, száraz tészta, konzervek, száraz hüvelyesek, tartós tej, csokoládé, édes és sós tartós sütemények (keksz, ropi, sajtos tallér stb.).

A fogyaszthatósági idővel jelölt, vagyis friss fogyasztású, romlékony élelmiszerek a lejárat után egészségügyi ártalmat okozhatnak, ekkor már nem fogyaszthatók. Nagyon fontos, hogy az ilyen termékeket különösen körültekintően kezeljük, a magas egészségügyi kockázat miatt pedig lejárt fogyaszthatósági idővel jelölt élelmiszert egyáltalán ne adományozzunk.

A minőségmegőrzési idő a tartós termékek csomagolásán szerepel. Ennek lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni, az még a lejárat után is biztonságos marad. Épp ezért – részben az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem jegyében – az idei évtől EU-s szinten adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek. 

Az ilyen bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tárolt lejárt termékek akár még hetekkel vagy hónapokkal a lejárati idő után is elfogyaszthatók és táplálók. Abban, hogy az egyes termékek meddig fogyaszthatók, a Maradék nélkül program szakértői által összeállított „lejárati útmutató” nyújt segítséget mind a lakosságnak, mind az élelmiszer-forgalmazók és a karitatív szervezetek számára.

Célszerű az étel mellé tett vagy ráragasztott cédulán feltüntetni a készítés idejét és a felhasznált alapanyagokat, vagy legalább az allergiát okozó összetevőket. 

Hűtést igénylő vagy fagyasztott élelmiszert nem ajánlott adományozni. Ez alól kivétel, ha minden szakaszban (átadás során és azt követően is) biztosítottak a biztonságos tárolási körülmények. Ha csak ilyen élelmiszert tudunk felajánlani, érdemes egy, a közelünkben élő rászoruló családnak közvetlenül eljuttatni, hogy mihamarabb el tudják fogyasztani.

A saját készítésű ételek esetében fokozottan ügyeljünk a személyi higiéniára, az eszközök és a konyha tisztaságára, hiszen a rászorulók között lehetnek betegségekkel küzdő személyek, gyerekek, idősek és terhes nők, akiknek gyengébb az immunrendszere. Fontos, hogy az adomány igazi segítség és öröm legyen számukra, ne pedig kockázati forrás. 

A Nébih azt tanácsolja, hogy célszerű az étel mellé tett vagy ráragasztott cédulán feltüntetni a készítés idejét és a felhasznált alapanyagokat, vagy legalább az allergiát okozó összetevőket. Ez olyankor még fontosabb, ha az ételt nem közvetlenül a fogyasztónak adjuk át és nem tudjuk szóban tájékoztatni.

Sokszor a figyelmesség és a kedvesség a kézzel fogható adományoknál is értékesebbnek bizonyul. A karitatív szervezetek munkájának segítése önkéntesként vagy a környezetünkben élőkre való odafigyelés a mindennapok során épp olyan nagy segítség lehet, mint egy-egy adománycsomag.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában