Munkácsy Mihály Múzeum

2022.11.09. 12:37

Rovaroknak építettek tanyát a békéscsabai szakiskolások - galériával, videóval

Szalmát, szénát, üreges növényi szárakat, tobozokat, faágakat, valamint leselejtezett fiókokat és polcokat felhasználva készítettek rovartanyát a Munkácsy Mihály Múzeum udvarán az Esély Pedagógiai Központ szakiskolás tanulói szerdán.

Licska Balázs [email protected]

Szénát, szalmát, üreges nádszárakat, tobozokat is felhasználtak a fiatalok a rovartanya építésénél Fotó: Für Henrik

Régi, selejtezésre ítélt fiókok és polcok sorakoztak; valamint rengeteg széna, szalma, száraz falevél, toboz, üreges növényi szár és faág, fakéreg, környezetbarát papír – no meg csirkeháló – várt bevetésre a Munkácsy Mihály Múzeum udvarán szerdán. Az Esély Pedagógiai Központ szakiskolás tanulói metszőollót, segítőik pedig fúrót, ágvágót vettek a kezükbe, hogy az újrahasznosítható és a természet adta alapanyagokból rovartanyákat készítsenek.

Boldog Gusztáv, a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi őre elővett egy hat fakkból álló polcot, és mutatta: az a lényeg, hogy minél többféle anyagot tegyenek az egyes részekbe. Ennek mentén az egyes fakkokat megtöltötték szalmával, szénával, tobozokkal, méretre vágott üreges nádszárakkal, egymásra rétegezett kérgekkel, kifúrt ágakkal. A végén csirkehálóval leborították az egészet, hogy a lyukakon a rovarok bemehessenek, az alapanyagok viszont ne potyoghassanak ki.

A szakember a kertészetben jártas tanulóknak elmondta: amikor komposztot lapátolnak vagy rőzsét pakolnak, akkor azok tele vannak rovarokkal. Minden ízeltlábú ott lakik, ahol jól érzi magát, és bizony például a városban, a sok beton és tégla között fel kell kötnie a gatyát, ha tanyát szeretne verni. Annak érdemes rovarhotelt készítenie, aki szeretné, ha például az erkélyén a balkonládákba ültetett paradicsomainak virágait valaki beporozná.

Ahhoz, hogy a rovarok szaporodhassanak, a feltételeket biztosítani kell. Bizonyos darázsfajok sárból építkeznek; a fészket pedig növényi anyagok péppé rágott részeiből teszik össze. Vannak olyan darázsfajok, amelyeknek figyelmeztető színt adott a természet – ezekről tudni kell, hogy kolóniában élnek, támadékonyak, és ki tudnak támadni a fészekből. Akik viszont beköltöznek a tanyába, azok magányosak és békések, persze megvédik magukat, ha kell. Kinéznek maguknak egy lyukat, beleteszik a petéiket és mellé olykor tápanyagot is, majd sárral lefedik a nyílást.

Ismertette: a rovartanyába pakolt széna és szalma alkalmas arra, hogy abból a cellulózszerű pépet kirágva máshol fészket építsenek maguknak. A tobozokban pedig el tudnak bújni. Érdekesség: a Széchenyi ligetben látható két öreg tölgy is, amelyeknek lehullott a kérge. Ott megfigyelhető, hogy a szarvasbogarak és cincérek lárvái járatokat rágtak a fába, és ezekbe az üregekbe aztán más fajok be tudnak költözni, ott ezeket a részeket óriás művészméhek foglalták el. A ligetben vannak hatalmas rovartanyák is, a sárral betapasztott egy centiméteres lyukak mindegyikében fejlődik valami.

Arról, hogy miért fontosak a rovarok, elmondta: fontos beporzók azzal, hogy virágról virágra szállnak. Emellett lárvaként, illetve addig, amíg repdesnek, táplálékot nyújtanak sok madárfajnak. Az ő életük ad lehetőséget arra, hogy legyenek rovarevő madarak, mint cinegék, fülemülék, vörösbegyek. Ha tehát nem lennének rovarok – amelyek száma csökkenhet a vegyszerezések, permetezések miatt –, akkor nem lennének ilyen madárfajok sem, illetve annyi termés sem a fákon.

Búvóhely és táplálékforrás

Váncsa Klára, a Munkácsy Mihály Múzeum természettudományos muzeológusa mutatta, hogy előkészített tereppel várták a foglalkozásra szerdán az Esély Pedagógiai Központ szakiskolás tanulóit. Felhalmoztak rengeteg olyan anyagot, amelyek a rovarhotelba téve búvóhelyként és táplálékként szolgálhatnak az ízeltlábúaknak. Sőt, preparátumokban számos fajt is bemutattak a gyerekeknek, például magányos méheket és darazsakat, amelyek aztán beköltözhetnek a tanyákba.

Immár kész rovarhotelek is sorakoztak az udvaron. Ezeket úgy készítették, hogy egy félbevágott ásványvizes palackot megtöltöttek üreges nádszárakkal. Boldog Gusztáv, a nemzeti park szakembere elmondta, a rovartanyát olyan helyre érdemes tenni, ahol szem előtt van. Ahol lehet benne gyönyörködni, ahol meg lehet figyelni, hogy mit csinálnak az ízeltlábúak. Nem ajánlott őket piszkálni, mert bár nem támadnak, azért védekeznek, és ekkor csíphetnek is.

 

Címkék#tanya#rovar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában