Döntés

2022.11.03. 17:13

Megmarad a gyulai vár díszkivilágítása

A gyulai vár díszkivilágítása megmarad, de időben korlátozzák – számolt be Facebook oldalán az információról dr. Görgényi Ernő. Gyula polgármestere kiemelte, a brüsszeli szankciók miatt brutálisan emelkednek az energiaárak, ezért takarékossági intézkedésekre kényszerülnek.

P. G.

Forrás: Facebook

– A város díszkivilágítása jelentős költség. Havonta 2,2 millió forintba kerül jelenleg, jövőre ez magasabb összeg lesz. Ennek megtakarítása érdekében pedig több intézkedést hoztak – tette hozzá. – A vár díszkivilágításának időtartamát csökkentik, napnyugtától éjfélig lesz kivilágítva, éjfélkor minden nap lekapcsolják. A vár Gyula város szimbóluma, ezért tartják meg csökkentett időtartamban a díszkivilágítását. Minden más díszkivilágítást, így a szobrok, hidak és épületek díszkivilágítását lekapcsolják. Ez 29 helyszínt érint a városban. A díszkivilágítás szüneteltetése legalább a következő turisztikai főszezon kezdetéig, azaz 2023 június 15-ig tart. Előtte döntést hoznak a díszkivilágítás szüneteltetésének folytatása ügyében, mert akkorra már látni fogják a 2023-as árakat és az önkormányzat pénzügyi mozgásterét.

A 29 helyszínen 354 fényforrást kell kikapcsolni, melyeket egyenként kell leválasztani a közvilágítási rendszerről. A kikapcsolás ezért körülbelül két hétig tart, a munka csütörtökön kezdődött A díszkivilágítás szüneteltetésének időtartamát arra használják, hogy az elromlott lámpákat, reflektorokat, hibás kábeleket megjavíttassák, és amit lehet, kicserélnek korszerű, energiatakarékos eszközökre.

– Ne tévesszen meg senkit: a vár Csónakázó-tó felőli homlokzatán kábelhiba miatt nem működik jelenleg a díszkivilágítás. A javítási munkát megrendeltük, a jövő héten elvégzik a szakemberek. A javítás után ismét teljes lesz a vár megvilágítása – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában