Közös célok

2022.11.16. 19:05

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Judo Szövetség és a Gyulai Szakképzési Centrum

Ünnepélyes keretek között írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Judo Szövetség és a Gyulai Szakképzési Centrum szerdán, a fürdővárosban. Az együttműködéssel közös célként tűzték ki, hogy a GYSZC részeként működő szakképző intézmények tanulói közül az eddigieknél többen ismerhessék meg a dzsúdót, mint sportágat, melynek egyes elemeivel a testnevelés órák anyagát is bővíteni tervezik.

P. G.

Simon István Tamás, Kovács Zsuzsanna és dr. Tóth László elnök írta alá az együttműködési megállapodást

A Magyar Judo Szövetség részéről dr. Tóth László elnök elmondta, hogy a dzsúdó által képviselt küzdősport és önvédelem, mint tematikai egység a testnevelés órán olyan kompetenciát ad át a tanulóknak, mint a helyes esés technikája, és a mindennapokban is használható önvédelem ismerete. Az önvédelem mentális és cselekvésbeli, technikai ismereteket is jelent, például képessé tesz arra, hogy hogyan ismerjük fel a veszélyes helyzeteket, hogyan kerüljük el azokat, illetve ha kikerülhetetlen, akkor hogyan viselkedjünk egy-egy ilyen helyzetben.

Kovács Zsuzsanna, a Gyulai Szakképzési Centrum főigazgatója kifejtette, hogy mennyire fontos a tanulók célzott mozgásfejlesztése, hiszen a mai mozgásszegény életmód mellett talán könnyebben rábírhatóak a diákok a rendszeres mozgásra, ha érzik, hogy a mozdulatsorok, a technikai fogások nemcsak jót tesznek, de hasznosak is. Aki megtanulja azt, hogy milyen a helyes eséstechnika, kisebb eséllyel szenved el sérülést egy esetleges baleset során. A dzsúdó segítségével elsajátítható tudás az élet számos területén alkalmazható, például testnevelés órákon, sportedzéseken, a hétköznapi közlekedés vagy a játék során. Kifejezetten hasznosnak tartják a rendészeti képzésben részt vevő diákjaik önvédelmi ismeretek gyakorlatához.

Simon István Tamás, a GYSZC kancellárja szintén üdvözölte az együttműködést, mely a dzsúdó testnevelés órákba való integrálásának tárgyi és anyagi vonzatára is kiterjed. Elmondta, a szakmai munkán túl nagyon fontosnak tartja a centrum társadalmi kapcsolatainak erősítését, mely folyamatba illeszkedik a dzsúdósokkal kialakítandó partneri viszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában