Beruházás

2022.10.19. 11:57

Vezetékes ivóvizet kapnak a kenderföldiek Békéscsabán

Véget ért a Kenderföldeken a vezetékes ivóvízhálózat kiépítését célzó beruházás első üteme, és jövőre valósulhat meg a második, a harmadik és a negyedik etap – jelentették be a szerdán a Fonó utcában, a tűzcsapnál tartott sajtótájékoztatón. A teljes, 400 millió forintos fejlesztés eredményeként ötszáz békéscsabai juthat jó minőségű, egészséges vezetékes ivóvízhez.

Licska Balázs [email protected]

A beruházás után ötszáz békéscsabai juthat jó minőségű, egészséges, vezetékes ivóvízhez.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, fontos mérföldkőhöz ért az a fejlesztés, amelynek eredményeként a Kenderföldeken élők jó minőségű, egészséges vezetékes ivóvízhez juthatnak. Elkészült a gerincvezeték a Lajta utca eddig hiányzó szakaszán, a Fonó utcában, valamint a Kígyósi út egy részén, amelynek köszönhetően a jövőben, akár ebben az évben több mint harminc háztartás, ingatlan köthet rá a rendszerre.

Emlékeztetett, a Nemzeti Vízművek Zrt. és a békéscsabai önkormányzat kötött egy megállapodást, amely tartalmazza a vezetékes ivóvízhálózat bővítését, így valósulhat meg a beruházás az immár három évtizede belterületként nyilvántartott Kenderföldeken összesen 400 millió forintból.

Jövőre folytatódik, sőt a következő évben be is fejeződik a fejlesztés a városrész további utcáiban, és összességében ötszáz békéscsabai számára áll majd rendelkezésre ennek hála a jó minőségű, egészséges vezetékes ivóvíz. Hangsúlyozta, hogy eddig ehhez csak közkutakról jutottak hozzá a Kenderföldeken élők; hiszen a lefolytatott kémiai, biológiai vizsgálatok alapján a fúrt kutak vize nem alkalmas tartós emberi fogyasztásra.

– Felelős víziközmű-szolgáltatóként az Alföldvíz Zrt. közreműködik a hálózatok fejlesztéseiben – fogalmazott Fazekas Zoltán, a cég műszaki igazgatója. Elmondta, hogy a tervdokumentációt, amely alapján megvalósul a beruházás, az önkormányzat készíttette el.

Csicsely Gergő, Herczeg Tamás és Fazekas Zoltán beszélt a fejlesztésről és annak jelentőségéről /Fotók: Für Henrik/

A Kenderföldeken négy ütemre bontották az összességében több mint 400 millió forintos fejlesztést. Az első, csaknem 40 millió forintos etap nagyjából másfél hónap alatt, határidőre véget ért a kedvező időjárásnak köszönhetően. Szerdán zajlott le a műszaki átadás-átvételi eljárás, amelyet követően hivatalosan is ráköthetnek majd a rendszerre a városrészben élők, és elérhetővé válik a számukra a jó minőségű, egészséges vezetékes ivóvíz.

A tervek szerint tavasszal folytatódnak a munkálatok a második, a harmadik és a negyedik ütem keretében a további utcákban, amelyek eredményeként a Kenderföldek lakott részén teljesen kiépül a vezetékes ivóvízhálózat, mintegy félezer békéscsabait szolgálva.

Harminc család köthet a rendszerre

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy ahogy sok más ügy Békéscsabán, úgy ez is civil kezdeményezésre indult, a Kenderföldek Egyesület indítványozta a fejlesztést. Csicsely Gergő, az egyesület elnöke is arról beszélt, hatalmas előrelépés, hogy akár idén mintegy harminc család juthat vezetékes ivóvízhez. Megköszönte a politikusnak, hogy az ügy mellé állt, és hangsúlyozta, hogy az Alföldvíz Zrt. szakemberei gyors és precíz munkát végeztek, bízik benne, hogy jövőre hasonló ütemben valósul meg a fejlesztés a városrész további utcáiban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában