Hagyományteremtés

2024.05.27. 06:30

Megemlékeztek a meg nem született gyermekekről a csabai kórházban

Hagyományteremtő szándékkal, a „Jó hogy vagy” Életvédők Szövetsége ösztönzésére, a nemzetközi gyermeknapra időzítve ünnepséget tartottak vasárnap Békéscsabán, a Békés Vármegyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházában elhelyezett, a meg nem születettek emlékére, az élet tiszteletére állított emléktáblánál.

Szegfű Katalin

A megemlékezést a Szent Dömötör Kórházlelkészi Szolgálat és a Békéscsaba Belvárosi Római Katolikus Plébánia szervezte meg vasárnap, a társszékesegyházban megtartott szentmisét követően. Már a szentmisén hálát adtak a csabai katolikus hívek a megszülethetett gyermekekért, az édesanyai hivatást vállaló asszonyokért, a családok egységéért és boldogságáért. Imába foglalták a meg nem születhetett gyermekeket, Isten irgalmába és gyógyító szeretetébe ajánlották a magzatukat elvesztő asszonyok fájdalmát, sebeit, amelyek sok esetben évtizedek múltán sem tudnak teljesen begyógyulni.

szigeti antal, megemlékezés, meg nem született gyermekek
A kórházbéli emléktáblánál – melyet 2017-ben állítottak – Szigeti Antal plébános szólt a megemlékezésre összegyűltek előtt. Fotó: Szegfű Katalin

A kórházbéli emléktáblánál – melyet 2017-ben állítottak – Sziget Antal plébános a megemlékezésre összegyűltek előtt arról szólt, hogy a keresztény egyház tanítása szerint Isten a fogantatás pillanatában a magzatba helyezi a lelkét, ezért embernek kell tekinteni, akinek joga van az élethez. A társadalom szemlélete és a világi rendelkezés más, bizonyos feltételekkel lehetőséget teremt az élet megszakítására, de a keresztény hívek ezt bűnnek tartják. 

Mi hisszük, hogy ők Isten országában élnek, örök halhatatlanságban. Isten oltalmába ajánljuk őket. Hálát adunk minden gyermekért, aki megszülethetett és élhet. Isten bocsásson meg mindannyiunknak, hogy olyan sokszor elutasítottuk az életet, és tudatlanságból vagy a körülmények nyomására, kényszerűségből inkább a halált választottuk. Bocsánatot kérünk mindazokért, akik bármi módon elősegítik a lélek nélküli halál civilizációjának a terjedését.

Az összegyűlt hívek együtt imádkoztak az édesanyákért, akik vállalták és elfogadták az anyaságot, és épségben világra hozták gyermeküket. Imádkoztak az édesapákért, akik tisztelik az életet, felelősséggel és áldozatok árán is vállalják gyermekeik felnevelését, az élet továbbadását a családokban. 

A megemlékezés – Friedrich Rückert Gyermekgyászdalok című költeményére Gustav Mahler által szerzett zene dallamai közben – egy-egy szál virág elhelyezésével ért véget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában