Elismerés

2024.06.17. 16:06

Az év tesitanára lett a békési Hegedűs Ferenc - galériával, videóval

Hegedűs Ferenc, a békési Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium pedagógusa lett Az év tesitanára a 200 fő alatti kisiskolák kategóriájában hazánkban. A pedagógus stílszerűen az általa tartott testnevelésórán, meglepetésként tudta meg, hogy ő érdemelte ki az elismerést. Az év tesitanára, Hegedűs Ferenc már 41 éve tanít, és több mint 20 éve foglalkozik a tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott és autista gyermekek mindennapos testnevelési fejlesztésével.

Papp Gábor

A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére először választották meg az ország kedvenc tesitanárait. A „K&H mozdulj! az év tesitanára” versengést három kategóriában írták ki, ezek közül a 200 fő alatti iskolák pedagógusai között végzett hazánkban első helyen Hegedűs Ferenc.

Az év tesitanára
Az év tesitanára, Hegedűs Ferenc már 41 éve tanít
Fotó: Bencsik Ádám

Az év tesitanára: meglepték a kollégái

A békési Dr. Illyés Sándor Egymi-ben már napok óta tervezték a meglepetést Hegedűs Ferenc számára, az „összeesküvés” részeként pedig titokban is tartották, hogy a pedagógus milyen kiváló eredményt ért el a szavazáson. 

Aléné Kucsera Andrea, az intézmény főigazgatója elmondta, kollégájuk pályájának egyfajta megkoronázása is az elismerés.

– Feri októberben megy nyugdíjba, de szeptembertől már nem fog hagyományos testnevelésórákat tartani, hanem szakköröket vezet majd a gyerekeknek. A díj méltó megkoronázása a pályájának – emelte ki a főigazgató. Kérdésünkre elárulta, hogy a hétfői esemény szervezésére, szigorú titoktartás mellett egy csoportot hozott létre az interneten, amibe bevonta kollégáit, és a Magyar Diáksport Szövetséggel is egyeztetett, hogy az elismerés valóban meglepetés legyen.

Nagy dolog, hogy Békésbe került az elismerés

Nagyné Miszlai Anita, a K&H területi vezetője elmondta, nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy Békés vármegyébe került az országos elismerés.

Az év tesitanára nagyon jó kezdeményezés, és nagyon örülök neki, hogy milyen sokan támogatták a békési nyertest, illetve a résztvevőket. Mindez azt mutatja, hogy nagyon jó helyre került a díj, és bízom benne, hogy a versenyre érkezett rengeteg szavazat pluszerőt ad testnevelésórák, a mozgás, az egészséges életmód népszerűsítéséhez – fogalmazott.

Vincze József, a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) Dél-alföldi Regionális Iroda régióvezetője felelevenítette, hogy szűk egy héttel ezelőtt, a vármegyei díjátadón elmondta, nagyon örülne, ha Békésbe kerülne országos díj.

– Amikor megismertem a testnevelőtanárok méltatását, olyan kedves, szakmai és emberi értelemben egyaránt kimagasló személyiségekről olvashattam, ami után úgy éreztem, hogy ember legyen a talpán, aki tud dönteni közülük – hangsúlyozta. – Nagyon sokan szavaztak, akik jártak a testnevelőtanárokhoz, akik személyesen ismerik a munkájukat. Ők adják a legjobb visszajelzést a pedagógusok szakmai munkájáról, amit hétről hétre, évről évre végeznek a gyerekekért. 

 

Lehetetlen szavakba önteni

Hegedűs Ferenc testnevelésóráját nem sokkal 12 óra után egy nagyobbacska csapat szakította meg konfettiesővel és vastapssal. Ekkor jelentették be, hogy az országban ő lett Az év tesitanára a 200 fő alatti iskolák kategóriájában.

Hegedűs Ferenc elmondta, lehetetlen szavakba önteni az érzést, ahogy kollégái és a gyerekek köszöntötték a díj elnyerése kapcsán. 

– Olyan mintha olimpiát nyertem volna, és legalább annyit is jelent számomra, hogy az ország kedveltebb tesitanára lettem. Tényleg nem lehet szavakba önteni, ez a csúcsok csúcsa – árulta el. 

Kérdésünkre elmondta, nem sejtett semmit, környezete jól titkolta az eredményt.

Mint megtudtuk, Hegedűs Ferenc 41 éve tanít testnevelést.

– Gyermekkoromban is állandóan sportoltam, bár a tanulást sem hanyagoltam el. Pályaválasztáskor több út is felmerült, végül Szombathelyen a testnevelés-népművelés szakot végeztem el – emlékezett vissza. 

A pedagógus már több mint 20 éve a tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott és autista gyermekek mindennapos testnevelési fejlesztését és valamennyi sportág versenyeire való felkészítését is végzi. Tanítványait képességeikhez igazított játékos feladatokkal fejleszti, és a rendszeres testmozgás fontosságára ösztönzi. 

– Bár szépek az eredményeink, de a legnagyobb siker számomra az, amikor valamennyi tanítványom arcán az öröm és boldogság csillogását látom az órák és a versenyek során és nem kényszerként élik át az órákat, hanem alig várják, hogy újra testnevelésóra legyen. Óráimon arra törekszem, hogy mindenki jól érezze magát, de a megfelelő terhelést és motiválást megkapják és beépítsék mindennapjaikba – vallott korábban ars poeticájáról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában