Elismerés

2024.06.11. 15:05

Átadták Az év tesitanára versengés Békés vármegyei díjait - videóval

A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére először választották meg az ország kedvenc tesitanárait. A „K&H mozdulj! az év tesitanára” díjat Békés vármegyében hárman, Házi Márk Bálint, Hegedűs Ferenc és Tóth Olivér vehette át kedden a pénzintézet békéscsabai fiókjában.

Papp Gábor

Az év tesitanára Békéscsabán megtartott vármegyei díjátadóján Nagyné Miszlai Anita területi vezető köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, a K&H elkötelezett az egészséges életmód iránt, amibe a sport is beletartozik. 

Az év tesitanára, díjátadó, Békéscsaba
Nagyné Miszlai Anita, Házi Márk Bálint, Tóth Olivér, Hegedűs Ferenc és Vincze József
Fotó: Bencsik Ádám

– Nagyon fontos, hogy a gyerekek már az alapoktól kötődjenek a sporthoz – tette hozzá. – Az év tesitanára egy nagyon jó kezdeményezés, hogy még jobban felhívjuk a figyelmet az egészséges életmódra. Kiemelte, a sport a gyerekek lelki fejlődését is segíti.

Az év tesitanárai, megszerettetik a sportot

Vincze József, a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) Dél-alföldi Regionális Iroda régióvezetője elmondta, nagyon lényeges, hogy a gyerekekkel úgy szerettessék meg a mozgást, hogy az öröm legyen, és semmiképpen ne kényszer. – Ebben pedig a testnevelés tanároknak kulcsszerepük van – emelte ki. 

Nagyné Miszlai Anita és Vincze József ezt követően adta át a díjakat.

„A gyerekek mozgáshoz fűződő viszonyában óriási szerepe van a testnevelőtanároknak, hiszen a legtöbb fiatal szinte csak a tesiórákon mozog rendszeresen. A tesitanár így egy életre meg is tudja szerettetni a mozgást, de akár el is távolíthatja a gyerekeket a sporttól. Az MDSZ a szavazással azokat a testnevelőket szeretné kiemelni és elismerni, akik a gyerekekkel megszerettetik a mozgást, képesek elérni, hogy a mindennapos testmozgás beépüljön a diákjaik életébe, továbbá saját egészséges életvitelükkel példát mutatnak a gyerekeknek.” 

Ezt a célt fogalmazta meg Balogh Gábor MDSZ-elnök a szavazás háttereként. A választás a KH Bank támogatásával és a Mediaworks média-együttműködésével zajlott. Országszerte 5400 jelölés érkezett 1050 tesitanárra intézményvezetőktől, kollégáktól, szülőktől és gyerekektől egyaránt. A jelölteket az MDSZ három kategóriába sorolta, így a 200 fő, vagy az alatti iskolákban, a 200 fő fölötti iskolában tanító és a 30 év alatti, fiatal testnevelők kategóriáját határozta meg. A szavazás hatalmas érdeklődés mellett zajlott, a jelöltekre összesen több mint 140 ezer szavazat érkezett.

Mindenki megtalálhatja azt a mozgásformát, amely később az élete része lehet

Békés vármegyében, Az év fiatal tesitanára Házi Márk Bálint, a Gyulai Dürer Albert Általános Iskola pedagógusa lett.

– 27 éves vagyok, a Gyulai Dürer Albert Általános Iskola testnevelője, a Gyulasport utánpótlás kosárlabda edzője, speciális bowling edző és március óta büszke apuka. Öt éve tanítok testnevelést és hat éve edzősködöm – fogalmazott a szakember. – A sport iránti elköteleződés kisgyermekkorom óta része az életemnek, mondhatnám úgy is, hogy a sport köré épült az életem. 8 évesen kezdtem el tekézni, ahol korosztályos VB-bronzig jutottam, valamint kosarazni, ahol az utánpótlás után NB2-ben pattogtattam a labdát több, mint tíz évig. Már fiatalabb koromban rájöttem, hogy szeretem továbbadni azt a tudást, amit elsajátítottam, így magától értetődő volt a tanári pálya számomra. A mindennapokban munkám során legfontosabb célomnak tartom, hogy a sport és mozgás minden területét bemutassam a diákoknak, mert hiszem, hogy mindenki megtalálhatja azt a mozgásformát és közösséget, amely később az élete része lehet, és ezáltal egészségesebb felnőtté válhat.

Tanítványait képességeikhez igazított játékos feladatokkal fejleszti

Az év tesitanárának a 200 fő alatti iskolák közötti kategóriában Hegedűs Ferencet, a békési Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium pedagógusát választották.

– 41 éve tanítok testnevelést, és már több mint 20 éve a tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott és autista gyermekek mindennapos testnevelési fejlesztését és valamennyi sportág versenyeire való felkészítését végzem. Tanítványaimat képességeikhez igazított játékos feladatokkal fejlesztem, és a rendszeres testmozgás fontosságára ösztönzöm – fogalmazta meg hitvallását. – Kosárlabdaedzőként és -ellenőrként is tevékenykedek, sokat túrázok és kerékpározok. Az iskolánk által szervezett országos gyógypedagógiai szakmai napon bemutató órát is tartottam egy autista osztályommal. Iskolai versenyeink és sportrendezvényeink állandó szervezője vagyok. Regisztrált intézményként minden évben, változatos programokkal megszervezem az Európai Diáksport Napját és a Magyar Para Sport napot. Különleges versenyként már hatodik éve rendezem a vármegyei gyógypedagógiai intézmények Toldi Kupa, erőre épülő csapatversenyét. A FODISZ által szervezett diákolimpiai versenyeken minden sportágban felkészülünk és részt veszünk, számos országos döntő állandó, eredményes résztvevői vagyunk. Bár szépek az eredményeink, de a legnagyobb siker számomra az, amikor valamennyi tanítványom arcán az öröm és boldogság csillogását látom az órák és a versenyek során és nem kényszerként élik át az órákat, hanem alig várják, hogy újra testnevelésóra legyen. Óráimon arra törekszem, hogy mindenki jól érezze magát, de a megfelelő terhelést és motiválást megkapják és beépítsék mindennapjaikba.

A játékoktatás nem csupán egy módszer, hanem egy filozófia számára

Az év tesitanára a 200 fő fölötti iskolák között Békés vármegyében Tóth Olivér, a Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium tanára lett.

– Testnevelőtanár, kézilabda és labdarúgó edző vagyok. A mezőberényi általános iskolában 1999 óta, immár 25 éve dolgozom. Úgy érzem, hogy ez időszak alatt egy fiatal nagy ambíciókkal rendelkező pályakezdő tanárból sokat tapasztalt, széles látókörű pedagógussá váltam – fogalmazott. – Célom, hogy az óráim jó hangulatot és biztonságos, pozitív befogadó környezetet nyújtson a gyerekek számára, amelyben mindenki megtalálja a számára kedves mozgást, tevékenységet. Testnevelés óráimon központi szerepet kapnak a játékok, hiszen a gyermekek megfelelő fejlődésének alapja a sok játék. Számomra a játékoktatás nem csupán egy módszer, hanem egy filozófia, amely lehetővé teszi a tanulást a gyerekek számára élménydúsan, és motiváló módon. Ezekre gondolatokra alapozva írtam meg 2015-ben a Játék bűvölet, majd 2020-ban a Sport-Játék-Aktivitás mesterprogramjaimat, amelyeket az iskolámban vezetek.

A díjakat, a feliratozott pólót, továbbá egyenként 33 ezer forint értékű Hervis sportszervásárlási utalványt kedden kapták meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában