Békés megye

2022.10.16. 18:03

Így lehet hatékonyan kezelni a párásodást az autóban

A hűvös, változatos őszi időben jellegzetes autóvezetői élmény, hogy a kocsi ablakfelületei intenzíven párásodnak. A párától meg kell szabadulni, na de hogyan? Erre adunk néhány tippet.

Gy. R.

Fotó: Shutterstock

Ősszel, az esős időben intenzíven romlanak a látási viszonyok – hívta fel a figyelmet a kreszvaltozas.hu oldal. Ilyenkor nehezebb kilátni az autóból az üvegfelületre hulló víz, a levegő páratartalma, a víz által felhordott kosz miatt is. Amit ilyenkor a sofőr tehet, hogy megfelelően választja ki a sebességet és még óvatosabban vezet: például lassabban és figyelmesebben közelíti meg a csomópontokat, gyalogosátkelő helyeket és inkább többször is odapillant.

Azonban nem csak az autón kívül, hanem az utastérben is magasabb ilyenkor a levegő páratartalma és megindul a páralecsapódás a belső levegőnél általában hűvösebb üvegfelületekre. A késő őszi időben már sokan bekapcsolják a kocsijuk fűtését, de ha mégsem, akkor a bent ülők is termelnek annyi hőt, hogy melegebb legyen az autóban, mint kint.

A párátlanítás szempontjából fontos a megfelelő szellőzés biztosítása (nem lehet zárt helyzetben a belső levegőkeringetés), valamint az üvegfelületek felmelegítése – a fűtőszálak bekapcsolásával, illetve a meleg légáram üvegfelületekre irányításával. Akinek van légkondicionálója érdemes azt is bekapcsolni ilyenkor: a hideg hőcserélőn így lecsapódik a levegő páratartalma és ennek köszönhetően az utastérbe már száraz levegő jut. A fűtőradiátor a klíma hőcserélője után jön, tehát a levegő ettől ugyanúgy felfűthető.

A hirtelen erős párásodás miatt  – főleg, ha a kocsi és a motor még hideg, vagy sokan ülnek be nedves ruhában, ernyővel – muszáj törölni az üveget, viszont általában nincs kéznél a párátlanításra legideálisabb szarvasbőr, úgy hogy marad a rongy, zsebkendő vagy a csupasz tenyér. Utóbbival viszont könnyű elmaszatolni az üvegfelületen felgyülemlett zsíros koszréteget. Ezért fontos legalább kéthetente belülről is letakarítani zsírtalanító hatású üvegtisztítóval az ablakokat, így elkerülhető az opálosodás és a párátlanítás is hatékonyabb lesz.

Természetesen lehet kapni a boltokban párásodás gátló vegyszereket is, amik egy filmréteget hoznak létre az üvegen, ez gátolja a párafüggöny kialakulását. Emellett a fóliázott üvegfelületek is kevésbé hajlamosak a párásodásra, mert a műanyag fólia gyorsabban melegszik mint az üveg.

Tehát mindenképpen fontos előre felkészülni, vagy a már kialakult helyzetet hatékonyan kezelni, ugyanis a kilátás akadályozásával balesetveszélyes helyzeteket idézhetünk elő. Az erősen bepárásodott üvegű autóval biztonságosabb félreállni és megvárni amíg bemelegszik a motor. Ha szokatlanul erős párásodás jelentkezik, az beázásra is utalhat, így érdemes minél előbb megnézetni az autót egy szakemberrel. Figyeljünk oda, hiszen a hidegebb, esősebb idő, a csúszós utak és korai sötétedés miatt alapvetően is több baleset történik.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában