Halottak napja előtt

2022.10.30. 13:11

Bőven van elegendő krizantém: az Alföldön Eleonóra a közkedvelt

Idén mintegy 17 millió szál krizantémot termesztettek a magyarországi kertészetek, érdemes a friss, hazai, minőségi árut választani – hívták fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK). Sokan vásárolnak krizantémot mindenszentekhez és halottak napjához közeledve Békés megyében is.

Idén mintegy 17 millió szál krizantémot termesztettek a magyarországi kertészetekben

Forrás: MW

A nagyvirágú fajták iránt a legélénkebb a kereslet, és októberben, november elején talál gazdára a hazai termés döntő többsége.

A megkérdezett termesztők, forgalmazók szerint van elegendő hazai virág: cserepes és különleges virágú, vágott fajtákból is bő a választék.

– Egy átlagos évben a nagyvirágúakból a becslések szerint 12-13 millió szál, a közepes-nagy virágúból 1,5-2 millió szál fogy. Emellett a csokros – amely egész évben kelendő – és a cserepes fajták is választhatók – közölték az agrárkamaránál. – Míg korábban a fehér színű volt a divat, manapság a zöld és a kétszínű (piros-fehér, napsárga-narancs, lila-rózsaszín) a legkelendőbb.

Országrészenként is eltérő a trend: Nyugat-Magyarországon a pompon típusúak, az Alföldön, a Tiszántúlon a napraforgóra hajazó Eleonóra a közkedvelt. Az utóbbi években az előre gyártott, kisebb koszorúkra is nőtt az igény, ezt az urnás sírhelyek megnövekedett aránya is okozza.

Halottak napjához közeledve vegyes a kép az országban: a főváros vonzáskörzetében és a nyugati országrészekben drágábban kel el a krizantém, de például az Alföldön – ahol jelentős a termesztés – alacsonyabbak az árak. Bár tapasztalható valamelyest drágulás, a termelők jelentős költségnövekedésüket nem érvényesítik teljes mértékben az árakban.

A NAK-nál kitértek arra is, hogy a krizantém a 17 fok körüli hőmérsékletet és az árnyékot kedveli, az idén nyári nagy forróság, a 30 fok körüli átlaghőmérséklet sok – 10-15 százalékos költségemelkedéssel járó – pluszmunkát, a megnövekedett inputanyagárak pedig további 30-50 százalékos pluszköltséget jelentettek a kertészeknek. A forróságban nagyobb stressz érte a növényeket, ezért több műtrágyát, árnyékolást, hűtést, párásítást kellett alkalmazni.

A szabadtéri sok növénykiégés miatt számos rovar is a fóliás növényeket támadta, a megszokottnál tízszer nagyobb rovarnyomás ellen markánsabb védekezésre volt szükség. A szeptemberi idő szintén nem kedvezett a krizantémnak, de a szokásosnál melegebb október előny az értékesítési időszakban. Tekintve a krizantém erősen szezonális jellegét, a termesztés és a logisztika, értékesítés is komoly szervezést és feszes időzítést igényel.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában