Egyeztettek

2022.09.14. 08:32

Görgényi Ernő: Gyula nyitva van, Gyula nyitva marad!

Gyula nyitva van, Gyula nyitva marad! Ez a terv – fogalmazott dr. Görgényi Ernő, a város polgármestere a Facebook oldalán, miután a legnagyobb szállodák tulajdonosaival és igazgatóival, valamint az apartmanok, panziók érdekképviseletét is ellátó Gyulai Idegenforgalmi Egyesület vezetőivel találkozott a Komló Hotelben.

P. G.

Archív fotó

Mint kiemelte, alapvetően két témát beszéltek meg. Egyrészt szó volt arról, miként látják az előttünk álló hónapok várható gazdasági folyamatait a szállásadók, és tervezik-e a szálláshelyek bezárását. 

Mint kifejtette, egyetértettek abban, hogy ha a város legvonzóbb turisztikai attrakciói, a Gyulai Várfürdő, a vár és a kastély működni fog, akkor a szállásadók számíthatnak arra, hogy lesz elég vendég. A nagyobb szállásadók túlnyomó többsége nem tervezi az átmeneti bezárást sem, a téli hónapokban is nyitva lesznek, és várják a vendégeket.

Komoróczki Aliz

A polgármester megkérdezte, hogy a turisztikai attrakciók nyitva tartásával kapcsolatban mi a minimális elvárása a szállásadóknak, hiszen a legjelentősebb látnivalókat az önkormányzat működteti. Elhangzott, hogy a Gyulai Várfürdő, a vár és a kastély nyitva tartása elengedhetetlen annak érdekében, hogy turisták érkezzenek a városba. 

Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy nem tervezik a Gyulai Várfürdő bezárását, csupán a gázzal fűtött 50-es uszoda nem lesz nyitva a téli hónapokban. Az elmúlt évtized fejlesztéseinek köszönhetően döntően a termálvíz hőjét hasznosítják a fürdő létesítményeinek fűtéséhez. Ennek arányát tovább fogják növelni újabb beruházásokkal. A tavaly kiépített napelemes rendszer is csökkenti a költségeket.

Kun Miklós hírportálunknak elmondta, optimistább az átlagosnál, mivel számos olyan energetikai beruházás korábban tervezettnél előbb történő megvalósításán dolgoznak, amivel jelentősen csökkentik majd a gáz- illetve a villamosenergia felhasználását. A szakember elmondta, a gázfelhasználást a termálvíz energiájával próbálják mérsékelni, ebbe a folyamatba új kutakat vonnak, korszerűsítik a csőhálózatot, már is elkezdődött a hőcserélő kapacitás bővítése, illetve fejlesztik a hőszivattyúk rendszerét is. A beruházásokat teljes egészében saját forrásból valósítják meg. Kun Miklós kérdésünkre kifejtette, jelenleg évi gázfogyasztásuk 280 ezer köbméter, a legfőbb cél, hogy ezt szinte teljesen eliminálják. Az áramfogyasztás terén szintén drasztikus energia-megtakarításra törekednek.

 

A szakember felvetésünkre kitért arra is, hogy szeptemberben is érkeznek a vendégek a Gyulai Várfürdőbe.

Nagyon jó üzenete van, annak, hogy Gyula nyitva tart – emelte ki. Az ügyvezető igazgató azt valószínűsítette, hogy miután lesznek fürdők, amelyek bezárnak, ezért a vendégkör kevesebb helyen fog koncentrálódni. Az előrejelzések szerint azok fognak üdülni járni, akik a négycsillagos szolgáltatást meg tudják fizetni. Mint mondta, Gyulán számos ilyen hely és szolgáltatás található.

Kérdésünkre hangsúlyozta, januárig biztos nem lesz áremelés a Gyulai Várfürdőben.

Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyek működtetéséért felelős ügyvezető igazgatója arról tájékoztatta a jelenlévőket a megbeszélésén, hogy a vár és az Almásy-kastély is nyitva lesz a tél folyamán. Most segít igazán, hogy az Almásy-kastély hatalmas tereit geotermikus energiával fűtik, a gázt be sem vezették a felújításkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában