Dr. Pálfi György

2022.09.02. 17:53

Felvette egykori igazgatója nevét a kétegyházi iskola – galériával

A kétegyházi mezőgazdasági szakiskola egykori, legendás igazgatója, dr. Pálfi György nevét viseli immár az AASZC Dr. Pálfi György Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, ahol pénteken tartottak tanévnyitó ünnepséget. Bagdán Boglárka, a duális agrárszakképzés fejlesztéséért felelős miniszteri biztos a rendezvényen hangsúlyozta: egyre vonzóbb a fiatalok számára a mezőgazdaság.

Licska Balázs, [email protected]

Ifjabb dr. Pálfi György, Bagdán Boglárka és Gyarmathy Zsolt György leplezték le dr. Pálfi György szobrát

Fotó: Für Henrik

– Egy névfelvétel meghatározó egy intézmény további működésében is – mondta beszédében Gyarmathy Zsolt György, a 70 éves múltra visszatekintő és korábban számos nevet viselő kétegyházi középiskola igazgatója. Kiemelte, hogy dr. Pálfi György neve rangot ad az intézménynek, átvehetik tőle a tudás tiszteletét, amit aztán továbbadnak a diákoknak.

– Az intézmény alapításának 70. évfordulója arra inspirálta a volt és jelenlegi tanulókat, oktatókat, hogy a középiskola felvegye egykori igazgatója, dr. Pálfi György nevét – fogalmazott dr. Horváth József, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum (AASZC) főigazgatója. A szakember nevéhez meghatározó fejlesztések köthetők, megreformálta a kétegyházi intézményt, úttörő volt sok szempontból. Felújíttatta az épületeket, létrehozta az ország első mezőgazdasági gépfejlődés-történeti gyűjteményét Kétegyházán, a műhelyekben közösen tették rendbe a régi eszközöket.

Bár nem ismerte, az egykori igazgatót szerinte tudásvágy, szorgalom, a közösségért való tenni akarás jellemezte, amivel példát állíthatnak mindenki, oktatók és diákok számára egyaránt. 

Kiemelte, hogy dr. Pálfi György nevének felvétele kijelöl egy irányt a kétegyházi intézménynek.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a föld és a víz számítanak a legfontosabb kincseknek, és hogy Békés megyében vannak az országon belül a legjobb minőségű földek. Sokan élnek a mezőgazdaságból, az agrárkamara a térségben 26 ezer tagot számlál, és hangsúlyozta, hogy az agráriumban magas szintű tudásra van szükség. Mint fogalmazott, tanulni mindenki tud, de a világot megérteni nem mindenki képes. Szerinte az, hogy egyre többen tanulnak a kétegyházi középiskolában, azt jelzi, hogy vannak továbbra is lehetőségek a mezőgazdaságban.

Az 1928-ban a Bács-Kiskun megyei Orgoványon született, két éve elhunyt dr. Pálfi György élettörténetét, pályafutását az egykori pályatárs, a volt igazgatóhelyettes, Gazdag Mihály ismertette. 

Elmondta: az igazgató mindenki számára a nagybetűs főnök volt a kétegyházi középiskolában. A 70-es években kezdtek el régi mezőgazdasági gépeket gyűjteni és megmenteni az utókor számára, és később ez adta az ötletet egy nagyobb múzeum létrehozásának is, amely aztán Gödöllőn valósult meg. 

Új zászlót is kapott dr. Pálfi György nevének felvétele után az intézmény. A lobogót dr. Rákócziné Tripon Emese, Kétegyháza polgármestere adta át, arra a szalagot a volt igazgató lánya, dr. Pálfi Ágnes kötötte fel. A településvezető kiemelte: a zászló jelzi az intézményi közösség összetartó erejét. 

Felavatták dr. Pálfi György szobrát is a középiskolában, amelyet Varga János készített. A volt igazgató fia, ifjabb dr. Pálfi György hálát mondott a kezdeményezőknek, a szervezőknek, hogy az intézmény felvehette édesapja nevét. Több emlékét is felelevenítette, és elmondta: tapasztalata szerint szerették édesapját a munkatársai, édesapja mindig szerette tudását átadni a környezetének.

Vonzóvá vált a fiatalok számára a mezőgazdaság

A duális agrárszakképzés fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, Bagdán Boglárka hangsúlyozta, az agrárszakképzési centrumokban tudnak olyan tudást adni a fiataloknak, amellyel aztán boldogulnak, az intézményekben minőségi szakemberképzés folyik. Ám követni kell a világ változásait is, a széleskörű tudás mellett ezért megfelelő kompetenciákkal ugyancsak fel kell vértezni a diákokat.

Ezért a szakképzés átalakításával az volt a cél, hogy vonzó, modern, 21. századi oktatást biztosítsanak, magasan kvalifikált szakembereket képezzenek az agrárium számára is, hiszen ez a mezőgazdaság sikerének a záloga. Az eredmények kedvezőek, a szakképzés hozzájárul a versenyképesség növeléséhez, az agrárium fejlődéséhez. Vonzóvá vált a mezőgazdaság a fiatalok számára, egyre többen iratkoznak be az intézményekbe. 

Bagdán Boglárka miniszteri biztos hangsúlyozta: azért, hogy a diákok valós piaci tudást kaphassanak, munkahelyi tapasztalatokat szerezzenek, fejlesztik a duális képzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában