Vízi baleset

2022.09.16. 13:50

Az úszómester mentette meg a 14 éves orosházi lányt

Szerencsés kimenetele lett annak a vízi balesetnek, amely augusztusban a szentesi strandon történt. Egy 14 éves orosházi, kiválóan úszó kislány elmerült a vízben, a medence alján feküdt mozdulatlanul. Az édesanya segélykiáltása után az úszómester vízbe ugrott, kihúzta és hozzálátott az újraélesztéshez. Benkő Panna ma már jól van, hétfőn végre elkezdheti a középiskolás éveit Szentesen.

Panna ma már jól van, a történtek miatt kicsit később, de hétfőtől végre megkezdi a középiskolát

Fotó: delmagyar.hu/Kovács Erika

A delmagyar.hu írása szerint, augusztus 12-én, pénteken délután járt a szentesi strandon Panna édesanyjával, Sebesi Anikóval. Elmondta, lánya 9 éve úszik, biztonsággal mozog a vízben.

Percekig feküdt a medence alján

Panna nagyjából 1000 métert úszott le. Sokan voltak a medencében, egyszer csak eltűnt a szemem elől. Hirtelen megláttam a medence alján mozdulatlanul, akkor 2-3 perce lehetett a víz alatt. Segítségért kiabáltam. Baranyi Csaba úszómester azonnal beugrott a medencébe, kihúzta, és hozzálátott az újraélesztéséhez. Panna lélegezni kezdett, de mindene rángatózott

– idézte fel elcsukló hangon élete legborzasztóbb perceit az édesanya.

Megérkeztek a mentők és átvették a küzdelmet a lány életéért. A kislány édesapja, Benkő Tamás is kiért a strandra. Később riasztották a légimentőket is, akik a szegedi klinika intenzív osztályára vitték, mélyaltatásba került.

Augusztus 13-án megpróbálták felébreszteni, de még másnap reggel sem sikerült. Tamással felváltva voltunk mellette. Amíg egyikünk bent ült az ágyánál, a másikunk odakint próbálta magát lelkileg újraépíteni. Vasárnap délután kértem Tamást, hogy menjünk le friss levegőt szívni. Az intenzív kórtermének nyitott ablakán hallottuk, hogy "Panna, nyisd ki a szemed!" Pillanatok alatt az ágya mellett teremtünk. Amikor kinyitotta a szemét, mondta neki az orvos, hogy „Szorítsd meg anya kezét!” Akkor csoda történt az életünkben. Innentől rohamosan javultak az értékei.

Hosszú QT-szindróma is lehet

Kiderült, a tinilánynak feltételezhetően úgynevezett hosszú QT-szindrómája van, ami a szív ingervezető rendszerének zavara. Olyan klinikai tünetegyüttes, amely bizonyos körülmények között szívritmuszavar kialakulásához vezethet.

Panna most szoros kontroll alatt áll. Naponta többször kell vérnyomást és pulzust mérnünk. Szedi a szívitmus-csökkentő gyógyszert, kéthetente EKG-ra, 1 hónap múlva kardiológiai vizsgálatra megyünk. Egyelőre eltiltották az úszástól, felmentették testnevelésből, de reméljük, ez nem sokáig lesz így

– említette bizakodóan Anikó.

Kezdődhet a középiskola

Panna nem emlékszik, hogy történt a baleset.

 

Az első emlékem az, amikor megkérdeztem anyukámtól, hogy mit rontottam el úszás közben. Anya azt mondta, erről senki nem tehet

 

– mondta a lány, aki hősiesen tűrte a kórházi vizsgálatokat és a másfél napig tartó hallucinációt is, amit az oxigénhiányos állapot okozott. Akasztott embereket, agyonvert kiskutyákat látott maga előtt. Az orvosok megnyugtatták a szülőket, hogy ez hamar elmúlik. Így is lett.

Panna életében sok változást hozott a nyár. Eddig Orosházán éltek, most Szentesre költöztek, utána jött a szerencsére jól végződő vízi tragédia. Hétfőn pedig megkezdheti a középiskolát is, a szentesi Pollák Antal Technikum kilencedikese lesz, informatika szakon.

Anikó elmondta, szavakban nem lehet kifejezni, mennyire hálásak az úszómesternek, a földi- és légi mentőknek, az intenzív osztály munkatársainak mindazért, amit a lányukért tettek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában