Velek Vezér Hagyományőrző Íjász Egyesület

2022.08.09. 19:55

Ősi mintára berendezett jurtát avattak Eleken

Átadták a felépült eleki jurtákat a Velek Vezér Hagyományőrző Íjász Egyesületnek a napokban. Az ősi hagyományok szerint berendezett lakóhelyek mongol jurták, Mongóliában mai napig élnek ilyenekben. Az eleki építmények hagyományosan vannak berendezve, de modern megoldásokat is alkalmaztak bennük.

Vágvölgyi Nóra, [email protected]

Duró Lajos, a Velek Vezér Hagyományőrző Íjász Egyesület elnöke a harcosok öltözetét is bemutatta a jurtában

Fotó: Bencsik Ádám

A hétvégi eleki világtalálkozón bárki megcsodálhatta a Velek Vezér Hagyományőrző Íjász Egyesület nemrégiben elkészült jurtáit. Az egyesület elnöke, Duró Lajos örömmel vezetett körbe minket a vezéri lakhely belsejében. 

– A küszöbhöz nem szabad hozzáérni, vagy belerúgni, mert a hagyomány szerint elgurulhat a fejünk. Ugyanis a régiek szerint a küszöb alatt laknak a családra vigyázó védőszentek. Az ajtó pedig azért alacsony, hogy belépéskor meghajoljunk – figyelmeztetett minket az egyesület elnöke, aki elmondta, a Magyar Falu Programon nyert jurtákat Adorján Gábor gyártotta le a börzsönyi műhelyében az eleki csapatnak.

– Ezek mongol jurták, Mongóliában mai napig élnek ilyenekben. Bár hagyományosan vannak berendezve, modern megoldásokat is felfedezhetünk rajtuk. Kassai Lajos, a tradicionális íjászok mestere mondta egyszer, hogy nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követnek. Ez a jurtákra is igaz: miközben megtartottuk a jurta szentségét, modern vászonnal fedettük le. Ezzel még tartósabbá tettük őseink lakhelyét – fogalmazott Duró Lajos. 

Duró Lajos elmondta, minden részletre figyeltek a jurták berendezésekor

És bár a vászon a mai modern anyagból készült, a jurta belsejét a 9-10. századi szabályok alapján rendezték be.

– A családi jurtáknak nagyon egyszerű, de szigorú szabályai voltak. Az ajtó mindig kelet felé nézett, a tűzhely pedig középen kapott helyet, az ajtóval szemben a jurta tulajdonosa, balján a felesége, jobbján pedig a legmagasabb rangú díszvendég ülhetett – részletezte a pedagógus.

De a csapat fegyverzete, a vértek és a család kelengyéje is a fősátorban kapott helyet.

– A pakolás a nők feladata volt. Egy jól összeszokott női csapat alig egy óra alatt össze tudta pakolni a jurtát úgy, hogy annak utána nyoma sem volt – árulta el, majd a bőrből készült könnyűlovas vértezethez lépett.

– A csapatunkkal a versenyeken többnyire közrendű, vagy tizedet vezető harcosok öltözetét viseljük. Soha nem öltözünk fejedelemnek, hiszen mikor megalkottam az egyesületet, és elkezdtem fegyvert, vértezetet rendelni magamnak, két cél lebegett előttem: a gyerekeket megismertessem az íjászattal, és hogy mindezt szerényen, őseinket, hagyományainkat tisztelve tegyem. Ezért nekünk nincsen veretes vértünk, soha nem öltözünk aranyba. Ugyanakkor a fegyvereink régészeti lelet alapján készültek, 9. századi szabják lógnak rajtunk, sőt, most már kovakészletünk is van – osztotta meg velünk a büszke pedagógus. 

Megáldották a bajnokok fegyvereit

A hétvégi eleki jurtaavató ünnepségen Fazakas Gusztáv plébános nemcsak a két lakóhelyet, hanem a nyolc világbajnokságra készülő eleki íjász fegyverét is megáldotta.

– A 2018-ban megrendezett világbajnokságra négy harcost indítottunk, most pedig egy felnőtt és hét gyermek fogja megmérettetni magát a gyulai versenyen. Ráadásul ezúttal az atya megáldotta a fegyvereiket, akárcsak régen a harcba indulókét, hogy az ősi szellemi és isteni áldással menjenek harcba. Ezzel kötöttük össze a múltat a jelennel – fogalmazott Duró Lajos, a Velek Vezér Hagyományőrző Íjász Egyesület elnöke.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában