Gyula

2022.07.31. 18:42

Sok ezren vettek részt a Végvári Napok időutazásán

Immáron tizedik alkalommal rendezték meg ezen a hétvégén a Gyulai Végvári Napokat. A sok ezer néző előtt megtartott programon az érdeklődők ezúttal is megismerhették az oszmánok és a végvári vitézek mindennapi életét, szombaton este pedig több mint kétszáz hagyományőr játszotta úja a gyulai vár ostromát, vasárnap délután pedig az erődítmény visszavételét. Az eseményt több könnyűzenei koncert is színesítette.

Papp Gábor

Fotók: Für Henrik

– Tekintsünk úgy elődeinkre, mint olyan hősökre, akiknek már az ükapja is harcolt a török ellen, akik egész életükben vívták csatáikat, azért, hogy itt, a Kárpát-medencében megmaradjon a magyarság, megőrizzük kultúránkat, és megmaradjunk keresztény-keresztyén hitünkön. Ha a gyulai hősök 1566 forró nyarán el is buktak, a történelem igazságot szolgáltatott, hiszen a háborút végül megnyertük, itt vagyunk, együtt vagyunk – hangsúlyozta köszöntő beszédében dr. Görgényi Ernő polgármester.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, a gyulai várvédők hősiességének jelentőségéről beszélt és kifejtette, ha nem idézzük fel a múlt emlékeit, ha nem emlékezünk őseinkre, a jelenlegi életünket sem tudjuk megfelelő keretek között élni.

Dr. Görgényi Ernő a főkapitányi teendők ellátásával, a csapatok vezetésével jelképesen Magyar Istvánt bízta meg, aki elmondta, a magyar ember a lelkében mindig szabad volt, és szabad lesz.

– A magyar ember csak Isten előtt és a szerelme előtt térdel le – fogalmazott.

Az eseményen a helyi képviselő-testület Gyula városért kitüntetést adományozott prof. dr. Csikány Tamás dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettese, a Gyulai Végvári Napok szellemi atyja részére a rendezvény megalkotásában egy évtizede töretlen lelkesedéssel és a történelmi hűséget mindig szem előtt tartva végzett szakmai támogató munkássága elismeréseként. A kitüntetést dr. Görgényi Ernő adta át.

Polgármesteri elismerő oklevelet vehetett át Magyar István, a Végvári Napok főkapitánya, Katona Katalin, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezetője, Kovács Ágnes, az Erkel Ferenc Művelődési Központ szakmai vezetője és Hőgyes Elek, az Erkel Ferenc Művelődési Központ műszakvezetője részére a Végvári Napokért végzett munkájukért.

A Végvári Napok gerince ezen a hétvégén is az elmúlt években megszokottat követte. A jelenlévők megismerhették a végvári vitézek és az oszmánok életét, miközben ők csatajeleneteken keresztül felidézték a kor harci szellemét. Meséltek a vár és környékének történetéről, a hősies védőik legendáiról, a védők és az ostromlók életéről. Az érdeklődők idén is benézhettek a Várkertben táborozó hagyományőr egyesületek sátraiba, testközelből ismerhették meg, hogyan öltöztek, mit ettek, hogyan szórakoztak közel ötszáz éve.

A programsorozat csúcspontja a gyulai vár ostromának megidézése és az erődítmény visszavételének látványos felelevenítése volt.

Az ostromjátékon szombaton este munkatársaink is ott voltak. A vár előtti téren már a csata 19 órai kezdete előtt óriási tömeg gyűlt össze. A Végvári Napokat mindig nagy érdeklődés kíséri, de annyian még talán soha sem voltak programsorozat ezen részén, mint ezen a szombaton. A több mint kétszáz hagyományőr időutazásra hívta a nézőket, akik kicsit maguk is részesei lehettek a vár hősies védelmének. Prof. dr. Csikány Tamás kommentárja pedig még hitelesebbé, még valóságosabbá tette az élményt.

A tizenöt hagyományőrző csoport újrajátszotta az 1566 forró nyarán történteket, a hősies várvédelmet és az oszmánok támadásait, amelynek forgatókönyvét a főkapitány, Magyar István készítette el. A csaták során a filmekben is használatos pirotechnikai speciális effekteket, lövéseket, becsapódásokat megjelenítő termékeket, fényeffekteket és fütyülő csöveket használtak. Annak érdekében, hogy a robbanások még látványosabbak és élethűbbek legyenek, a pirotechnikai eszközökön kívül lisztet és virágföldet is használtak.

Esténként olyan előadók léptek színpadra, mint Majka, The Carbonfools és az Ocho Macho. Vasárnap szintén koncertet adott  Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák és a Kárpátia.

Kapcsolódó cikkeink: 

Megkezdődtek a Gyulai Végvári Napok - Galériával

Ostrom alá vették a gyulai várat

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában