Az élet szülte a feladatokat

2024.05.28. 13:05

A lány el sem jött, rosszul sült el a potencianövelő Csabán - videóval, galériával

Az 52. Országos Elsősegélynyújtó-verseny Békés vármegyei döntőjét rendezte meg a vármegyei Vöröskereszt kedden Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban, és négy külső, gyakorlati helyszínen. A gyermekeknél és az ifjúságiaknál 4–4 csapat versengett, a felnőtteknél pedig kettő. Vendégként érkeztek csapatok Zrenjaninból és Aradról is.

Nyemcsok László

A szervezők nevében Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés Vármegyei Szervezetének elnöke kiemelte, tevékenységeik között kiemelkedő fontosságú az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati ismereteinek minél szélesebb körben történő megtanítása, és a humanitárius szemléletmód terjesztése.

BA-0748
Az élet szülte a feladatokat Fotó: Bencsik Ádám

Kárász László, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Békés vármegyei vezető mentőtisztje volt a zsűri elnöke. Mentőtiszt és -ápoló munkatársai vettek még részt a pontozásban. Kárász László elmondta, többségében jól oldották meg a gyakorlati feladatokat is a csapatok. A zsűri értékelte a biztonságos környezet kialakítását, az ellátás szakmaiságát (elsősegélynyújtás technikája), a lelki támogatást, a csapatmunkát és a segélyhívást.

Kárász László kiemelte, az élet szülte a gyakorlati feladatokat, a tapasztalataikból merítettek. Ilyen volt, amikor egy középkorú férfi randevúzott volna egy lánnyal a csabai Kossuth téren, de az nem jött el. Ugyanakkor a férfi előtte bevette a potencianövelőt, pedig szívbeteg volt. Rosszul lett, a mentőknek kellett kiszállnia érte.

 

– A stroke és a szívinfarktus, a hirtelen rosszullét egyéb tüneteit is gyakorlati feladatokon keresztül érzékeltettük a versenyzőkkel. Ami pedig a legfontosabb, tudják, mikor, mit kell tenniük – ecsetelte Kárász László. – Olyan esetet is végigvettünk, amikor a cukorbetegség okoz tüneteket, rosszullétet. Miként azt is, hogy valaki füves cigit szív, és attól lesz rosszul, vagy alkohollal együtt szed nyugtatókat.  

Kárász László kiemelte, a legfontosabb, hogy mindezekre reagáljanak az emberek, és tudják, mit kell tenniük, ha ilyet látnak, tapasztalnak. Azonnal hívják a mentőt, de addig is próbálják ellátni a sérültet, beteget. Minél többen vannak, akik az ilyen eseményeken keresztül is felismerik az elsősegély-nyújtás fontosságát, annál több életet menthetünk meg. 

A verseny eredménye

Gyermek kategória: 1. hely: ESZMÉLETLENÜL JÓK - Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium, 2. hely: MERJ SEGÍTENI! - Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, 3. hely: MEGMENTŐ-MAD-KIT-EK - Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola (Gyula), 4. hely: MENTŐ ÖTÖS - Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium (Szarvas)

Ifjúsági kategória: 1. hely: RITMUSZAVAROSOK - Karácsonyi János Katolikus Gimnázium (Gyula) 2. hely: BESZMÉLETLEN – Alföldi ASZC Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (Gyomaendrőd), 3. hely: HUNYADI GIMNÁZIUM - Mezőkovácsházi Hunyadi János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium; 4. hely: A KEDVENC CSAPATOM - Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium.

Felnőtt kategória: 1. hely: ÉLETBEVÁGÓK - Gál Ferenc Egyetem Egészség-Szociális Tudományi Kar (Gyula), 2. hely: BETHLEN ÁPOLÓK - Alföldi ASZC Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Az  52., felmenő rendszerű Országos Elsősegélynyújtó Versenyt idén szeptember 13-14-15- én rendezik meg Kecskeméten, ahol mindhárom kategóriában az 1. helyezést elért csapatok képviselik Békés vármegyét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában