X. Végvári Napok

2022.07.30. 22:03

Ostrom alá vették a gyulai várat

Sok száz érdeklődő előtt idézték fel, illetve játszották újra a gyulai vár 1566-os ostromát szombaton este, az erődítmény előtt kialakított téren. A X. Végvári Napok részeként több mint kétszáz hagyományőr hívta időutazásra a nézőket, akik kicsit maguk is részesei lehettek a vár hősies védelmének. Prof. dr. Csikány Tamás dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettese kommentárja pedig még hitelesebbé tette az élményt.

P. G.

Fotó: Für Henrik

A vár előtti téren már az ostrom 19 órai kezdete előtt óriási tömeg gyűlt össze. A Végvári Napokat mindig nagy érdeklődés kíséri, de annyian még talán soha sem voltak programsorozat ezen részén, mint ezen a szombaton. 

Prof. dr. Csikány Tamás elöljáróban elmondta, hogy Gyula és Szigetvár nevét 1566-ban ismerte meg a világ. A 72 éves török szultán ekkor döntött úgy, hogy elindít egy hadjáratot Magyarország ellen, aminek legfőbb oka az volt, nem akarta, hogy az erdélyi fejedelem és a magyar király szövetséget kössön, illetve, hogy a két országrész egyesüljön. Kerecsényi László gyulai főparancsnok évek óta mindent megtett azért, hogy minél több pénz érkezzen a vár megerősítésére, és mivel a környező vármegyéknek is ő volt a főispánja, azoknak a jövedelmét is a vár és a város megerősítésére fordította. 

A nézők láthatták, hogy a védők miként töltik fel az erődítmény készleteit, s, hogy a kétezer főnyi várkatonaság mellé hogyan érkeztek német zsoldosok is körülbelül ötszázan, akik némi nehézség árán, a nagy melegben be is jutottak a várba. Közben megjelentek a törökök előreküldött csapatai, felderítői, portyázói is.

Azután megkezdődött az ostrom. Tizenöt hagyományőrző csoport játszotta újra az 1566 forró nyarán történteket, a hősies várvédelmet és az oszmánok támadásait, amelynek forgatókönyvét a főkapitány, Magyar István készítette el. A csaták során a filmekben is használatos pirotechnikai speciális effekteket, lövéseket, becsapódásokat megjelenítő termékeket, fényeffekteket és fütyülő csöveket használtak. Annak érdekében, hogy a robbanások még látványosabbak és élethűbbek legyenek, a pirotechnikai eszközökön kívül lisztet és virágföldet is használtak.

A közönség átélhette, hogy miként fogynak a védők, egyre kevesebb volt a víz és az élelem, járvány tombolt, a felmentő seregre pedig hiába vártak. Prof. dr. Csikány Tamás bemutatta kik voltak az alparancsnokok, akik szintén fontos szerepet játszottak a védelemben. A nézők beleláthattak a törökök haditanácsába is a sikertelen attakokat követően.

Következtek az újabb támadások, amit szintén visszavertek, de élelem és víz tovább fogyott. Szinte kézzel foghatóvá vált Kerecsényi dilemmája, hogy mivel a többszörös túlerővel szemben és felmentő sereg nélkül esélyük sem volt, feláldozzon-e mindenkit vagy legalább azok életét megmentse, akik a végsőkig kitartottak. Tanúi lehettünk Pertev pasa és Kerecsényi tárgyalásainak, amelyet Beszterczey Attila színművész és Varga Zoltán narrálása tett még színesebbé. Mint ismert, a törökök hitszegő módon megszegték a megállapodást, és megtámadták a várból kivonuló katonákat, Kerecsényit pedig fogságba ejtették, ezt a drámai eseményt is megjelenítették, ahogy az oszmánok várba történő bevonulását is.

Vasárnap folytatódnak a Végvári Napok, és délután a vár visszavételének történéseit is megtekinthetik az érdeklődők.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában