Gyász

2022.07.27. 20:20

Elhunyt Békéscsaba 1956-os hőse, Fekete Pál

Fekete Pál, Békéscsaba díszpolgára halálhírét Vánsza Pál, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének (POFOSZ) megyei elnöke osztotta meg közösségi oldalán.

beol.hu

Forrás: szegedma.hu

Fekete Pál 1928-ban született Sárospatakon. Szegeden szerzett tanári diplomát, majd Békéscsabán az 1-es iskolában és a Rózsa Ferenc Gimnáziumban tanított.
1956-ban a Békés Megyei Forradalmi Bizottság elnökévé választották.  A forradalom leverése után életfogytiglani börtönre ítélték, 1963-ban amnesztiával szabadult. Békéscsabán, a Munkácsy utcai ávósbörtönben, Szegeden, Márianosztrán, Vácott, Gyulán, Jászberényben és Sopronkőhidán raboskodott. Nyugdíjasként németül, oroszul, franciául tanított, fordított.

Mint azt 2006-ban portálunk megírta, 27 évesen csöppent bele az 1956-os eseményekbe „Hirtelen rám szakadt az egész megye sorsa” - mondta az akkor 79 éves tanár, aki 1956. november 4-én megmentette Békéscsabát.

„November 4-én Békéscsabát meg tudtam menteni, amikor a szovjet tankok előtt mentem végig a városon azzal a feltétellel, ha valaki a tömegből egyetlen lövést is lead az orosz csapatokra, meghalok. Azt viszont soha nem bocsátották meg a hatalmon levők, hogy amikor megtudtuk, hogy a szovjet csapatok megszállnák Békéscsabát, fegyvert szereztünk. Végül nem engedtem a harcot, féltem a megtorlástól, attól, hogy több tízezren halnak meg” – mondta interjúnkban.
Vánsza Pál emlékezését itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában