Galériával

2022.06.10. 17:28

Családbarát bölcsődét avattak Méhkeréken

Családi nappal, gyerekeknek szóló programokkal megspékelve, ünnepélyes keretek között adták át pénteken a családbarát bölcsődét Méhkeréken, amelyet az óvoda eddig kihasználatlan részének korszerűsítésével, átalakításával hoztak létre egy 115 millió forintos beruházás során.

Licska Balázs

Keresztes György, Zalai Mihály, Goron Zsolt és dr. Kovács József /Fotók: Lehoczki Péter/

Egy évvel ezelőtt helyezték el a települési és a megyei önkormányzat által közösen, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében csaknem 115 millió forintból megvalósított beruházás alapkövét – emlékeztetett beszédében Major Ágnes, Méhkerék jegyzője, hozzátéve, hogy a munkálatok befejezését, majd a szükséges engedélyek beszerzését követően idén év elején indították el a szolgáltatást.

Beszerezték a szükséges bútorokat, felszerelték a játszóudvart, valamint immár teljesen belakták a minden igényt kiszolgáló épületet. Hozzátette, a családbarát bölcsődét az önkormányzat üzemelteti, és az a román gondozási központ egységeként működik. Hangsúlyozta: az intézmény kétszer hét gyermek fogadására alkalmas, és a létszámot teljesen feltöltötték.

A Békés megyei közgyűlés elnöke ismertette, miszerint a TOP elemeként hét projektet valósíthatott meg a méhkeréki önkormányzat 454 millió forint értékben az elmúlt években, és több esetben a megyei önkormányzatot kérték fel a projektmenedzsmenti feladatok ellátására. Zalai Mihály örömtelinek nevezte, hogy a családbarát bölcsőde teljes létszámmal működik, kiemelte, ez jelzi, hogy egy olyan fejlesztést valósítottak meg a faluban, amelyre valóban igény mutatkozott.

A beruházás során egy színes filagóriát is kialakítottak, ebben adtak elő egy műsort a bölcsődés gyermekek

Hozzátette, a TOP részeként szerte Békés megyében 94 bölcsőde- és óvodafejlesztés zajlott több mint 10 milliárd forint értékben, szerinte ebből szintén érzékelhető, hogy európai uniós támogatásokból valós igényeket elégítettek ki. A beruházások révén az intézmények megfelelő kapacitással és megfelelő színvonalon működhetnek, és ezzel lehetővé tették, segítették, hogy a kisgyermekes szülők munkába állhassanak.

Hangsúlyozta, hogy a Méhkeréket érintő fejlesztések folytatódnak a TOP Plusz keretében is. Emlékeztetett, miszerint a településre vezető bekötőutat immár korszerűsítették, és ismertette, hogy két ütemben megújul a Sarkad és az országhatár közötti közút is. Idén rendbe tehetik a Sarkad és a VÉDA-kapu közötti szakaszt – zajlik ennek érdekében a közbeszerzési eljárás –, és a jövőben korszerűsítik a VÉDA-kapu és az országhatár közötti részt is a TOP Plusz elemeként.

Többször bejárták az érintett területeket, és amellett, hogy létrejött az óvoda kihasználatlan részében a bölcsőde, komoly fejlesztések zajlottak az óvodában is – mondta dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Kiemelte, a kis településeken ugyancsak szükség van bölcsődére, hogy a kisgyermekes szülők munkavállalási esélyeit megteremtsék, Méhkeréken a 14 férőhelyes intézmény nagy segítséget jelent. Aláhúzta: a faluban tudatosan építkeznek, ápolva a hagyományokat.

Családi nappal ünnepeltek

A beruházást a nemzeti színű szalag átvágásával adták át ünnepélyes keretek között, ebben részt vett Keresztes György intézményvezető, Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke, Goron Zsolt alpolgármester és dr. Kovács József országgyűlési képviselő. A rendezvényen műsort adtak a bölcsődések, majd egy családi napra várták a gyermekeket és szüleiket, amelyet többek között csillámtetoválás, arcfestés, buborékfújás, kutyaterápiás foglalkozás színesített.

A 115 millió forintos fejlesztés során nemcsak korszerűsítették az óvoda eddig kihasználatlan részét, hanem bővítették is, többek között egy színes filagóriával. Az átalakítások nyomán két 33 négyzetméteres foglalkoztatószobát alakítottak ki, valamint számos kiszolgáló helyiséget a pólyázótól, pelenkázótól kezdve a mosdatón, fürdetőn keresztül az ételátvevőig, tálalókonyháig, mosogatóig. A helyiségeket vadonatúj bútorokkal és eszközökkel szerelték fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában