Kovács Péter

2022.06.26. 15:28

Az orosházi Táncsics gimnázium egykori diákja egy nagy álmát váltja valóra

A napokban véget ért az ejtőernyős-alapképzés az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison, a Speciális Ejtőernyős Kiképző Csoport szervezésében. A képzésen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem másodéves hallgatói vettek részt. A honvedelem.hu oldalon megjelent fotókon egy ismerős, orosházi fiatalt is megpillantottunk: Kovács Pétert.

Csete Ilona

Kovács Péter (balról a harmadik a sorban) élete nagy álma válik éppen valóra: helikopterpilótának tanul.

Forrás: honvedelem.hu

A volt táncsicsos diák, a triál bringasport nemzetközileg is ­elismert versenyzője, a Nemzeti­ Közszolgálati Egyetem hallgatója, aki az állami légi­ ­közlekedés szakon tanul, ő is a fiatal ejtőernyősök között volt. 

Sok éve látjuk már repülni Pétert. Ég és föld között teszi ezt triál biciklijével, sziklák vagy bravúrosan megépített, nehéz versenypályák akadályai felett. Most, másodéves honvédtisztjelöltként megtapasztalta uralni a légteret félezer méter magasságban, az első, majd a sokadik ejtőernyős ugrásakor. 

A beszámoló szerint ugyanis az ejtőernyősjelöltek a kéthetes földi felkészítés alatt ­elsajátították az ejtőernyő használatának a szabályait. Az első ejtőernyős ugrást 600, a továbbiakat pedig már 500 méterről hajtották végre. Képzésük részeként utasként teljesítettek egy tandemugrást is, hogy megtapasztalják a szabadesés élményét, és imitálják az ejtőernyő kézi nyitását­. 

Kovács Péter élete a repülés. Családjából hozza a motivációt, az elköteleződést, a mintát. Igen korán, 18 évesen már sportrepült, megszerezte az alap-vitorlázórepülő­jogosítványt. Pályaválasztásakor úgy döntött, ez lesz az ő útja: a helikopterpilóta-képzés. Ebből kihozza a maximumot. 
A képzésről, az ejtőernyős ugrás élményéről is mesélt Kovács Péter hajózójelölt. 

– Mindig is a repülés volt az álmom. Úgy érzem, jó úton járok ennek a beteljesüléséhez. Az eltelt két év alatt megkaptam a szárazföldi katonai alapkiképzést. Társaimmal nagyon vártuk ennek az évnek a végét, hogy végre átélhessük az ejtőernyős ugrás élményét. 

– Kicsit tartottam az első ugrástól, hiszen parancsra soha, sehol nem kellett kiugranom a semmibe – no, ez volt az a pillanat, ami felfokozta bennem az adrenalint – mesélte utólag már jót mosolyogva a hajózójelölt, aki társaival azért is izgult, hogy vajon ki lesz az, aki a repülőtéren kijelölt 5x5 méteres sugarú célkeresztben ér földet. Kovács Péternek sikerült elsőként. S hogy mi vár a pilóta szakirányú képzésben részt vevőkre? 

– Búcsút intettünk az egyetem fővárosi campusának, Szolnokon tanulunk szeptembertől. Megkezdjük a légcsavaros merev szárnyú gépekkel a repülés elméleti és gyakorlati ismereteinek az elsajátítását. Nagy kihívás vár mindannyiunkra, már nagyon várom.

Ejtőernyős szárnyakat adományoztak a fiataloknak

A sikeres ejtőernyős-kiképzés elismeréseként dr. Koller József dandártábornok, az alakulat parancsnoka okleveleket adott át a résztvevőknek, s megköszönte a tanfolyam oktatóinak áldozatos és lelkiismeretes munkáját. Az eseményen részt vett Réz Levente alezredes, törzsfőnökhelyettes is, aki – a tradícióknak megfelelően – ejtőernyős szárnyakat adományozott a fiatal ejtőernyősöknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában