triálversenyző

2020.09.22. 11:29

Rangos díjat vehetett át az orosházi Kovács Péter

Orosháza képviselő-testü­lete idén annak a Kovács Péternek ítélte a városi sportdíjak egyikét, aki triálversenyző és évek óta kitartóan népszerűsíti ezt a speciális, egyre több fiatalt vonzó sportágat. Az országhatárokon kívüli, sőt világversenyeken elért eredményeinek köszönhetően Péter vehette át a Fehér J. István és Flór László Örökös Vándordíjat.

Csete Ilona

Nem ismer legyőzhetetlen akadályt /Fotók: Tandari Anita/

Fotó: Tandari Anita

Bringás berkekben a legek között emlegetik az orosházi fiatalembert. Kovács Péter 2012-ben csöppent bele a triálosok világába. Testvére, Attila biciklijét vette kölcsön és gyakorolt megállás nélkül. Gyorsan fejlődött, megmérettette magát egyre több versenyen.

Egy idő után, külön engedéllyel, a felnőttek mezőnyében is megmutatta kiváló képességeit, tehetségét. Kitartása és a rengeteg edzés meghozta az eredményét: történelmet írt a hazai triálmezőnyben. Teljesítményének köszönhetően 2019-ben a külföldi és a belföldi versenyekből összeállított pontszámok alapján is elnyerte az összetett bajnoki címet. Korábban ugyanis még sosem fordult elő, hogy valaki ilyen fiatalon, 19 évesen megszerezze ezt az elismerést a felnőttmezőnyben.

Kovács Péter rengeteg gyakorlással jutott a legjobbak közé

Kovács Peti célja, hogy már a mezőny teljes jogú tagjaként újabb dobogós helyeket, győzelmeket szerezzen a magyar triálosok között. Ugyanakkor a nemzetközi mezőnyben is bizonyítana, sőt, a világ harminc legjobb versenyzője közé szeretne bekerülni. Ahogy arról barátai és a családja is meséltek: Peti fáradhatatlan, nem ismer lehetetlent, állandóan gyakorol. Orosházi házuk udvarán speciális pályákat állít össze magának és éjjel, lámpafénynél is képes bringára pattanni, ha éppen kedve tartja. De készült már videó róla farönkök között, vagy azok tetején, sziklákról pattanva egyikről a másikra, vagy ha más nincs, a raklapok is megteszik gyakorlópályaként.

S ha éppen nem ezeken az elemeken „repked”, akkor bizony a levegőben szövögeti komoly továbbtanulási terveit.

Sikeresen felvételizett ugyanis a közelmúltban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem állami légiközlekedés szakára, ahol jelenleg honvédtisztjelölt. Elmondta, élete a repülés, ezért is képes kitartóan tanulni. Pályaválasztása idején úgy döntött, ez lehet az ő útja. Mármint a levegő. Terve nem előzmény nélküli, lévén már megszerezte az alap vitorlázórepülő jogosítványt 18 esztendősen. Elérkezettnek látta az időt, hogy szintet lépjen: a helikopterpilóta-képzés felé vette az irányt. Ott is kell a gyors helyzetfelismerés, a figyelem, a koncentráció. Bringázós éveiben hasonló képességekre, készségekre is szüksége volt, abban bízik, ezeknek majd hasznát veszi a repüléskor is.

Nem ismer legyőzhetetlen akadályt /Fotók: Tandari Anita/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában