Felújítás

2022.06.27. 19:57

A német közösség gondját viseli a kereszteknek Almáskamaráson

Almáskamarás életében jeles alkalom volt, amikor a település valamennyi bevezető útjának a végében lévő út menti kereszteket felújíthatták, illetve egy újat is állíthattak. Hack Ferenc Mihályné, az Almáskamarás Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mesélt az előzményekről is.

Cs. I.

Iványi László áldotta meg az új keresztet.

Fotó: Csete Ilona

Az út menti keresztek felújítására a nemzetiségi önkormányzat nyert támogatást, abból a forrásból a három meglévőt újították fel 2021-ben. A negyedik az idő martalékává vált, ám a kis közösség úgy döntött, újat állít az önkormányzattal karöltve. Régi térképek alapján került az eredeti helyére a negyedik kereszt. Az átadás ünnepségén a Dózsa és az Árpád utcák kereszteződésében az újkígyósi kőfaragómester, Simon Csaba által készített keresztet megáldotta Iványi László katolikus plébános, kanonok. 

A török hódoltság utáni időkben német telepesek érkeztek a Körös és Maros vidékére egy jobb élet reményében. Magukkal hozták kultúrájukat és római katolikus vallásukat. Hozták önazonosságukat és a magyar hazához való tartozásukat. 

– Tisztelettel őrizzük emléküket. Most 2022-t írunk. Ma is német nyelvű oktatás valósul meg iskolánkban. Gyönyörűen felújított templomunk ajtaja is nyitva áll. S most megvalósult egy újabb álmunk, négy út menti kereszt védi településünk lakóit – emlékeztetett az elnök. 

Az út menti keresztek állításának több célja is van: a keresztek segítik a tájékozódást, átvitt értelemben pedig a lelki eligazodást szolgálják ma is. – Almáskamarás lakói részéről tiszteletadás és emlékezés a keresztállítás szándéka. Mi, almáskamarásiak német közösségünk hagyományainak megéléseként vállaljuk, hogy gondját viseljük keresztjeinknek. Az itt emelt keresztünk legyen a múltunk tanúja és a ma itt élők életének része. Mostantól ez a kőkereszt legyen emlékhely, ami előtt tudunk imádkozni, és nyugalmat találhatunk oltalmában – tette hozzá Hack Ferenc Mihályné.

Gránitból készült el a negyedik kereszt Almáskamaráson

Almáskamarás Német Nemzetiségi Önkormányzata 2021-ben pályázatot nyújtott be út menti keresztek felújítására a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságához. Erre a célra 650 ezer forintot nyert. Az új keresztet gránitból készíttették el betontalapzatra. Ezt saját erőből valósították meg. Támogatásban részesültek a Békés Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat részéről, és Almáskamarás önkormányzata készítette el a kereszt talapzatát. Így az új kereszt 750 ezer forintból valósulhatott meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában