Nattán István

2022.06.01. 07:01

A Csaba vezér tervezőjére emlékeztek Békéscsabán

Az aviatika jeles békéscsabai formátumára, a 120 éve, 1902-ben született és 1975-ben elhunyt Nattán Istvánra emlékeztek kedden az Eötvös utca 4. szám alatt. Az okleveles gépészmérnök ebben a házban élt, és itt tervezte meg Békés megye első vitorlázó repülőgépét, a Csaba vezért 1934-ben. Az emléktáblát a tiszteletére 2016-ban helyezték ki.

L. B.

Varga Tamás alpolgármester és Borpatakiné Nattán Mária Alice is megkoszorúzta az Eötvös utcai emléktáblát /Fotók: Bencsik Ádám/

A rendezvényen Varga Tamás alpolgármester emlékeztetett: az aviatika békéscsabai úttörői, köztük Nattán István mellett Ős Lajos és Kvasz András helyet kaptak a települési értéktárban. Elmondta: Nattán István 1902. augusztus 2-án született, a fővárosban műegyetemi évei alatt kezdett siklórepülőssel foglalkozni.

Okleves gépészmérnökként 1928-ban nyitott mérnöki irodát Békéscsabán, és 1932-től igyekezett itt is meghonosítani a sportrepülést. A Körösvidék című lapban ifjúsági modellépítő sorozatot indított. Azt szerette volna, hogy közleményeit a legfiatalabbak is megértsék; ezért nem a repülés elméleti kérdéseire fektette a hangsúlyt, hanem gyakorlati munkákon keresztül oktatta a kíváncsi ifjakat a vitorlázórepülésre.

A Magyar Országos Véderő Egyesület (MOVE) keretében létrejött repülőszakosztályt vezette. A tervei alapján csapatával, Leel-Ősy Albert asztalos Luther utcai műhelyében megépítették az első Békés megyei siklórepülőt, amely a Csaba vezér nevet kapta.

Idézett korabeli cikkekből, miszerint 1934-ben hatalmas légiparádét tartottak mintegy 8 ezer érdeklődővel, amelyen Jánossy Gyula akkori polgármester is részt vett, és egy pohár pezsgőt loccsantottak a masinára. Aztán 1935. július 6-án, Zsíros András pilótával a fedélzetén 144 métert siklott a Csaba vezér az akkori felsővégi legelőn, a mai repülőtér területén, de később Nattán István ugyancsak a magasba emelkedett vele több alkalommal.

A második világháború után az okleveles gépészmérnök nagy lelkesedéssel kapcsolódott be a békéscsabai vitorlázórepülő élet újbóli beindításába.

Személyét nagy tisztelet övezte, ezért is választották meg 1946-ban a Békés Vármegyei Repülő Egyesület elnökévé. Később munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudott a repülés területén tevékenykedni. 1956-ig dolgozott főmérnökként a Békés Megyei Téglagyári Egyesülésben, majd a konzervgyár tisztaüzemében.

A keddi megemlékezésen részt vett Nattán István lánya, Borpatakiné Nattán Mária Alice is. Elmondta: édesapja sok energiát fektetett a Csaba vezér tervezésébe, amely aztán nagy büszkesége volt. Az Eötvös utcai házban a plafonról repülőgép-modellek lógtak, és a Csaba vezér volt a fő attrakció. Édesapja olykor megengedte, hogy játszanak vele. Aztán, amikor elköltöztek, bepakolták a modelleket egy ládába, amely aztán végleg eltűnt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában