Megyei közgyűlés

2022.05.04. 11:28

Megmentette a Békés megyei felsőoktatást a Gál Ferenc Egyetem ­

A Békés megyei felsőoktatás helyzete is napirendre került a megyei közgyűlés nemrég Békéscsabán tartott ülésén. Elhangzott, hogy a Gál Ferenc Egyetem jelenlétének köszönhetően stabil körülmények alakultak ki, és hogy a békéscsabai gazdasági karon meghirdetett képzésekre egyre többen jelentkeznek.

Licska Balázs

Mintegy ezerháromszázan tanulnak a három Békés megyei karon /Fotó: MW/

Bár a központ Szegeden található, egyre világosabb, hogy a Békés megyében három karral, valamint több középfokú oktatási intézménnyel jelen lévő Gál Ferenc Egyetem a megye egyeteme – hangsúlyozta az ülésen dr. Árpási Zoltán, a békéscsabai gazdasági kar dékánja. 

Hozzátette, az a küldetésük, hogy versenyképes alternatívát kínáljanak a felsőoktatásba vágyó Békés megyei fiataloknak. 

Jelezte, hogy a három Békés megyei karon – a gyulai egészség- és szociális tudományi karon, a békéscsabai gazdasági karon, a szarvasi pedagógiai karon – mintegy 1300-an tanulnak: a létszám nagyjából fele Szarvason, negyede-negyede pedig Békéscsabán és Gyulán. 

Ismertette, hogy bár akadnak szakok, amelyeknél a létszám mérséklődése figyelhető meg, Békéscsabán tavaly 30 százalék feletti növekedést tapasztaltak. Mint fogalmazott, stabil háttérrel rendelkeznek a megyeszékhelyen elérhető képzések, nagy hangsúlyt fektetnek a marketingre, sok céggel állnak kapcsolatban. A jelentkezések száma alapján idén további növekedést várnak, és úgy összegzett: megfelelő az irány, egyre jelentősebb az érdeklődés a helyi fiatalok részéről.

A békéscsabai gazdasági kar dékánja, dr. Árpási Zoltán a térségi felsőoktatást részletező értékelőjében hangsúlyozta, a Gál Ferenc Egyetem Békés megye egyeteme /Fotó: Gubis Mariann/BMÖ/

Elmondta: minden felsőoktatási intézmény küzd lemorzsolódással. Előfordul, hogy a hallgatók anyagi vagy családi helyzet miatt távoznak, esetleg azért, mert kiderül, hogy más érdekli őket. Ám olyan is megesik, hogy egy fiatal átjelentkezik Budapestről Békéscsabára, amely a ­folyamatos fejlődés és bővülés ellenére megőrizte családias jellegét. 

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte: a pár évvel ezelőttihez képest most teljesen más jövőképpel rendelkezik a Békés megyei ­felsőoktatás, a Gál Ferenc Egyetem jelenléte és az intézmény által elvégzett eredményes munka stabilizálta a helyzetet. 

Varga Gusztáv ­tanácsnok úgy értékelt, hogy a Gál Ferenc Egyetem ­megmentette a Békés megyei felsőoktatást. 

Mucsi András hozzátette: fontos, hogy színvonalas, illetve minél többféle képzést nyújtsanak helyben a Békés ­megyei diákoknak. Hiszen, ha egy fiatal kiszakad a térségből, akkor kevesebb eséllyel tér vissza a diploma megszerzését követően. Abban, aki itt végez, erősödik a lokálpatrióta szellemiség is. Kónya István tanácsnok ugyancsak arról beszélt: lényeges, hogy a fiatalok a megszerzett­ tudást itt kamatoztassák, szüksége van Békés megyének a kiművelt emberfőkre. Megemlítette: előrelépés kell a ­pedagógusképzésben, mivel hiány van óvodapedagógusokból és tanítókból egyaránt.

Beindították a mérnökképzést is

A Kodolányi János Egyetem – a megyei közgyűlés számára küldött – tájékoztatása szerint 57-en tanulnak nappali, 203-an pedig levelező és távoktatásos képzés keretében Orosházán. Felsőoktatási szakképzések közül elérhető a gazdálkodási és menedzsment, valamint a turizmus-vendéglátás; az alapképzések közül pedig az emberi erőforrások, a gazdálkodási és menedzsment, a szociális munka, illetve a turizmus-vendéglátás. 

Emellett számos szakirányú továbbképzés fut náluk. A Szegedi Tudományegyetem jelen van egyrészt Orosházán – ahol jelenleg tízen készülnek gépészmérnöknek –, másrészt a megyeszékhelyen. A békéscsabai képzőhelyen a tavaly nyári pótfelvételi eljárásban gépészmérnöki és mechatronikai mérnöki képzést hirdettek meg, levelező tagozaton: bár voltak jelentkezők, közülük csak egy diák tanul most gépészmérnöknek. Szakirányú továbbképzések a csekély érdeklődés miatt tavaly ősszel nem indultak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában