Elismerés

2022.04.14. 17:32

Hulladékcsökkentésben a végegyházi Barangoló Közhasznú Egyesület lett a legjobb

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét elnevezésű kampányt minden év novemberében megrendezik. A 2009 óta zajló nemzetközi eseményhez hazánk 2012-ben csatlakozott, azóta aktív résztvevője a programnak, ahogy Békés megye számos civilje, vállalkozása is.

Csete Ilona

Horváth Judit, Erdős Norbert, Vajda Norbert a Barangoló közösségi házban /A szerző felvétele/

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára két sikerről számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján Végegyházán és Mezőkovácsházán.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét arra hívja fel a figyelmet, hogy az akciószervezők közösen alakítsanak ki közösségeket s az a cél, hogy a hulladékképződést minimalizálják, esetleg megelőzzék. 

– Tavaly 200 akció valósult meg 20 egyesület, civil és közérdekű szervezet, 29 közigazgatási intézmény, 127 oktatási intézmény, 21 vállalkozás, 3 magánszemély jóvoltából. Az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium) a hazai díjazottakat kihirdette. 

A Barangoló Közhasznú Egyesület a civilek kategóriájában országos első helyezett, ami azt is jelenti, hogy ők képviselhetik hazánkat a nemzetközi versenyen – jelentette be Erdős Norbert a Barangoló közösségi házban és átadta a győztesnek járó ajándékokat (komposztáló ládát is). 

A civilek elnöke, Horváth Judit elmesélte, az elismerés az egyesületen túl nagyon sok önkéntesnek, segítőnek is köszönhető. 2008 óta ők nagyon aktívan részt vesznek a Barangoló minden kezdeményezésében, akkor például általunk lett zöldebb, tisztább Végegyháza. Azóta is számos, sikeres programjuk megvalósult, a figyelmet ráirányítva a szemétmentesítés, a hulladékcsökkentés, az újrahasznosítás fontosságára. Az európai hulladékcsökkentési héthez 2016 óta csatlakoznak a barangolósok.

Egyesületünk mindennapjait is meghatározza ez a szemlélet. Környezetünk megóvására hívjuk fel a gyerekek figyelmét. Sokat kirándulunk, a természetben járva ez örök téma. Sok foglalkozást is tartunk 

– sorolta Horváth Judit. 

A felnőttek is partnerek. Gyűjtenek használt elektronikai hulladékot (a végegyháziak minden évben nagyon várják ezt az akciót). Elkezdték a barangolósok a használati központ kialakítását, ahol megunt, de mások által még használható eszközök cserélnek gazdát, így csökkentve a környezeti terhelést és segítve a nehéz sorsú családokat. 

Vajda Norbert polgármester azt emelte ki, az egyesülettel az önkormányzat együttműködése gyümölcsöző. A barangolósok a településen a civilek mozgatórugói. A polgármester megemlítette: Végegyházán az elhagyatott, lakatlan ingatlanok, romok eltakarítása okoz komoly gondot. Ezen sokat kell dolgozniuk.

A hulladékcsökkentési akciók azt bizonyítják, a kisebb, helyi megmozdulásoknak is komoly eredményei vannak. Erre egy másik jó példát mutattak be Mezőkovácsházán, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. telephelyén. 

Ott jelentette be Erdős Norbert, hogy a cég a projektjével (Körforgásos gazdaság a magyar világítástechnikában), a vállalkozás kategóriában megosztott 2. helyezést ért el, jutalmuk többek között virágmagcsomag.

Edős Norbert államtitkár és Dr. Kovács Imre ügyvezető /A szerző felvétele/

Lámpahulladékok újrahasznosítói

Dr. Kovács Imre ügyvezető elmondta, a hulladékcsökkentési héten kinyitották kapuikat, nagyon sok érdeklődőt fogadtak egyetlen hazai lámpahulladék újrahasznosító üzemükben. Lehetőséget adtak arra, hogy a látogatók megismerjék a világítástechnikai termékek teljes körforgásának a folyamatát. Ráirányították a figyemet arra a 14 ezer gyűjtőpontra, ahol a lakoság leadhatja elhasznált lámpahulladékát. A szelektív gyűjtés mellett szól az a gazdasági érv, hogy jelentős mennyiségű ipari nyersanyagot képesek így visszaforgatni az ipari körforgásba.

Dr. Kovács Imre megmutatta az üzemet Erdős Norbert államtitkárnak /Fotó: A szerző felvételei/

A három nap alatt 150 diák, tanár, magánszemély jött el hozzánk és beszélgethettünk velül a lámpahulladékok szelektív gyűjtésének a fontosságáról interaktív előadáson. A hulladék feldolgozásának a teljes folyamatát bemutató üzemlátogatáson is részt vettek 

– tájékoztatott az ügyvezető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában