TOP

2022.03.17. 19:58

Több beruházás is megvalósulhatott Újkígyóson

Három projekt is lezárult Újkígyóson a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Csütörtökön a Kossuth utcai szolgáltató központot avatta fel Botyánszki Pál polgármester, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Takács Árpád, Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

Nagy Szilvia

Herczeg Tamás, Botyánszki Pál és Takács Árpád /Fotó: Imre György/

Az ünnepélyes átadón elhangzott, a Zöld város kialakítását célzó projekt keretében 154 millió forintos támogatásból egy négy és fél hektáros zöldterületet alakítottak ki Újkígyós közepén, amely a település üde színfoltjaként hozzájárul a helyiek biztonságosabb, egészségesebb életmódjához.


Köszöntő beszédében Botyánszki Pál polgármester kiemelte, TOP-os forrásból megépült a Kossuth utcai Szolgáltató ház is, amely a hagyományos újkígyósi építészeti elemeket idézi. Akadálymentesített, fűtése megújuló energia felhasználásával működik. Három üzlethelyiségnek ad otthont, pincéjében klubszobát és sószobát alakítottak ki.
– Az újkígyósi termékek, szolgáltatások piacra jutását segítő barnamezős projekt is megvalósult több mint 154 millió forintos támogatásból és a helyi vállalkozásokat segíti – tette hozzá Botyánszki Pál, kiemelve, a rendelkezésre álló forrásból a meglévő épületeket hőszigetelték, új nyílászárókkal látták el, emellett 300 négyzetméteres raktárt, géptárolót is létesítettek.

Botyánszki Pál

Elhangzott, hogy a harmadik, az Ezüstág Gondozási Központot érintő beruházást több mint 25 millió forintos támogatás segítette. Az idősek nappali ellátását biztosító intézmény energetikailag teljesen megújult: a környezettudatosság jegyében leszigetelték födémjét, homlokzatát, emellett napelemrendszert telepítettek rá, modernizálták világítási, fűtési rendszerét.


Herczeg Tamás országgyűlési képviselő hangsúlyozta, komplett belvárosrehabilitáció valósult meg Újkígyóson, amely egy barátságos, élhető, szerethető kisváros. Hozzáfűzte, a beruházások elősegítik a gazdaság élénkítését és az új munkahelyek teremtését.

Herczeg Tamás

– Újkígyóson egyre kevesebb az üresen álló lakóingatlan, továbbra is cél a népesség megtartása, a fejlődés és a gyarapodás – összegezte.


Takács Árpád kormánymegbízott hozzátette, a globális klímaváltozásra, a digitalizációra, a most zajló negyedik ipari forradalomra válaszokat kell adni, ahogy Újkígyós is teszi. A fejlődés motorját jelentő helyi vállalkozások termékeinek piacra jutása amellett, hogy a hagyományőrzés része, fontos helyi érdek.

Takács Árpád


Az ünnepi beszédek után a Szolgáltató házat Ilyés Zsolt plébános szentelte fel, aki felidézte Pál apostol gondolatait. Kiemelte, a települést ékesítő épületeket, zöldfelületeket szeretettel, egymásra való odafigyeléssel, békével kell megtölteni.


A város zöldítése az egészséges életmód záloga


Az újkígyósi Wenckheim park területén keresztülvezető gyalogösvényt az évtizedek alatt kitaposott nyomvonalon burkolták le, az út mellett padokat, szemétgyűjtőket helyeztek el, a térvilágítást kandeláberek biztosítják. A sétány és a futópálya között öntött gumival burkolt, több mint nyolcvan négyzetméteres felnőtt park-fitnesz létesült. A park óvoda felőli végében készült egy pergolával részben fedett térburkolat, ami a gyerekeket kísérő szülőknek, valamint a parkba érkezők kerékpárjainak várakozó- és tárolóhelye.

Fotók: Imre György

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában