Mi a tét?

2022.03.23. 14:00

A békéscsabai beszélgetésen helyzetképet adtak a választás előtt

„Mi a tét?” - Helyzetkép a 2022-es országgyűlési választások előtt címmel rendeztek kerekasztal-beszélgetést kedden délután a Mathias Corvinus Collegium békéscsabai képviseletén.

P. G.

Dr. Hajdú Andrást és dr. Gallai Sándort kérdezték a rendezvényen /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik_Adam

Görög Álmos, az MCC hallgatója, a délután moderátora egyebek mellett az ukrán-orosz konfliktusról kérdezte a két vendéget, dr. Gallai Sándort, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskolája vezetőjét és dr. Hajdú Andrást, az MCC Politikatudományi Műhely kutatótanárát, politológust. 

Dr. Gallai Sándor elmondta, még a rendszeres újságolvasók is szkeptikusabbá váltak az ellentmondásos ukrajnai hírek miatt. Hozzátette, a kormány és az ellenzék is beállt egy konkrét pozícióba, az ellenzék a kormány keleti politikáját bírálja, ugyanakkor, amikor az emberek félelemérzete növekszik, akkor mindenki szeretne biztonságos pontokat, stabilitást találni. A kabinet pedig ezt képviseli, amikor hangsúlyozza, hogy ebből a háborúból ki kell maradni, és az emberek biztonságát szavatolni kell.

Dr. Hajdú András elmondta, a külső sokkhatás a legtöbb esetben a kormányon lévő, inkumbens szereplőt erősíti meg, ami természetes folyamat, hiszen ha váratlan kihívás ér egy közösséget, akkor az emberek döntő többsége attól a közéleti szereplőtől vár megoldást, aki a politikai hatalmat gyakorolja. Kifejtette, az ellenzéki reakciót és mindezeket mutatja az a 30 év alattiak körében végzett felmérés is, amely szerint az Orbán Viktor miniszterelnök és Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt közötti olló nyílik, a különbség nő előbbi javára.

A kampány durvaságának kérdéséről kiemelték, a magyarországi politikáról lehet sok rosszat gondolni, de nálunk, más országokkal ellentétben tettlegességig nem igazán fajulnak a dolgok. 

A ’90-es évektől a magyar politikai élet egyik sajátossága ugyanakkor a tét emelése, a politikai túlfűtöttség fenntartása, ugyanakkor az elmúlt időszakban történt egy elmozdulás a negatív kampány irányában, ami összecseng a nemzetközi trendekkel. Dr. Gallai Sándor szólt arról is, hogy elsősorban az elmúlt két kampányban megtörtént a magánélet bevonása is a  kampányba, ami korábban nem volt ennyire jellemző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában