Sportcsillagok/galériával

2022.02.16. 19:58

Az élsportolókat köszöntötték Békéscsabán

Békéscsabán, a városi sportcsarnokban szerdán tartották a hagyományos élsportolói fogadást. A rendezvényen átadták a Békéscsaba Sportjáért kitüntetéseket, köszöntöttek öt sportembert, akik megkapták a Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillagai elismerést, és az év legjobb csabai sportolói is átvehették a díjaikat. A rendezvényt megelőzően megnyitották a sportmúzeumot az immár Sportok Házának nevezett sportcsarnokban.

Licska Balázs - Verasztó Lajos

A Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillagai közé bekerült Lukács József torna mesteredző, Csank János labdarúgó mesteredző, Tóth Hajnalka vívó, Urbanikné Rosza Mária és Urbanik Sándor atléták /Fotók: Bencsik Ádám/

Szarvas Péter polgármester ünnepi beszédében kiemelte, hogy a megyeszékhelyen mindig jelentős sportélet folyt, büszkék lehetünk az elért hazai és nemzetközi eredményekre. Az elmúlt évben Békéscsaba Sportjáért kitüntetésben részesült Bohus Beáta kézilabdázó eredményes sportpályafutása, többéves kiemelkedő edzői tevékenysége alapján méltán érdemelte ki az elismerést.

Knyihár János a békéscsabai sportéletben nyomdászként, masszőrként és gyógymasszőrként betöltött fontos szerepe, emellett kiváló emberi tulajdonságai miatt kapta meg a Békéscsaba Sportjáért elismerést. A díjakat Szarvas Péter polgármester, Nagy Ferenc és Varga Tamás alpolgármesterek adták át. 

Ezt követően Filyó Tibor moderátor lépett a mikrofonhoz. – Mai programunkban most érkeztünk el a Békéscsabán 1994-ben kezdődött, azaz immár 28 éves tradícióra visszatekintő ésportolói fogadáshoz, amely eseményen az esztendő legkiválóbb eredményeit elérő sportolókat, edzőket díjazza évről évre a városvezetés. Az Élsportolói fogadás egyik leginkább várt pillanata az év békéscsabai sportolóinak díjátadása. A békéscsabai közgyűlés által életre hívott Sportszakmai Tanácsadó Testület a jók közül a legjobbakat választja ki, immár 14 éve.

Az év békéscsabai sportolónője 2021-ben Özbas Szofi cselgáncsozó lett, aki a tokiói olimpián 9. helyezett volt. Emellett 7. helyezést ért el a budapesti világbajnokságon, a junior-világbajnokságon egyéniben és csapatban 5. lett, az U23-as Európa-bajnokságon pedig 3. helyezett egyéniben és a magyar csapat tagjaként is. Özbas Szofi 2022 februárjától a Budapesti Honvéd versenyzője lett, és jelenleg külföldön versenyez. A díjat edzője, Gyáni János vette át, és megkapta a Szofi edzőjeként neki járó díjat is, valamint 2021-ben ő érdemelte ki az Év Sportvezetője elismerést.

Az év legjobb férfi sportolója az Alföld Vívó Akadémia (AVA) párbajtőrözője, Keszthelyi Zsombor lett. A díjat édesapja, dr. Keszthelyi Péter vette át, és felkészítője Galli Zsolt edző is megkapta az emlékplakettet.

Az év utánpótláskorú leány sportolója egyéni sportágban Gachályi Gréta, az AVA párbajtőrözője, míg csapatsportágban Kukely Anna, a Békéscsabai Előre NKSE felnőttcsapatának meghatározó játékosa, a junior-Európa-bajnokságon aranyérmes magyar csapat tagja kapta.

Az utánpótláskorú fiúknál az év legjobbja Nadj Levente, a Békéscsabai Atlétikai Club sportolója lett, aki az U20-as Európa-bajnokságon 400 méteren az 5. helyen végzett.

Az év fogyatékossággal élő női sportolója Zsilinszki Orsolya, az Előre Úszó Klub úszója, aki a Lengyelországban megrendezett hallássérültek rövidpályás világbajnokságán több döntős helyezést ért el.

Az év fogyatékossággal élő férfi sportolója Szarvas Zsolt, az Alföld Vívó Akadémia vívója, aki a varsói kerekesszékes világbajnokságon, a C kategóriában a 9. helyen végzett.

Az elmúlt évben az Év Edzője elismerést Bökfi János, a Békéscsaba Súlyemelő és Szabadidő Sportegyesület vezetőedzője kapta.

Az év csapata a Békéscsabai Röplabda SE női együttese, amely a Magyar Kupában és a bajnokságban ezüstérmes lett, a CEV-kupában a legjobb nyolc közé jutott.

Az Év Támogatója címet 2021-ben a Békéscsabán sportoló gyerekek szülei kapták meg, a díj jelképes, azt dr. Keszthelyi Péter vette át az összes szülő nevében.

Díjazták a tokiói olimpián jelen lévő két atlétát, Márton Anita súlylökőt és Kovács Barbara gyaloglót, a Békéscsabai AC sportolóit, illetve edzőiket. Az elmúlt évben a világversenyeken szerepelt alábbi csabai sportolókat és edzőiket is köszöntötték: Zahorán Petra, Steigerwald Ernő, Mihály Réka (Bcs. AC), Mitykó Veronika, Garamvölgyi Kasszandra (Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidős SC), Petró Lili, Malatyinszki Bendegúz, Viczián Vivien, Leszkó Kitti, Szaszák Dominik, Kása Hanna, Pántya Réka, Kozmann Mónika, Csüllög Dorina (Bcs. JALTE-Debreczeni team).

Csapatsportágakban is voltak világversenyen szereplő sportolók: Kukely Anna, Bucsi Lili (Bcs. Előre NKSE), Pekárik Eszter, Bagyinka Fanni, Nánási Zoé, Tuska Brigitta és Tóth Sára (Békéscsabai RSE).

A közelmúltban a békéscsabai kötődésű dr. Baji Balázs bejelentette aktív pályafutásának befejezését. Szarvas Péter a város nevében búcsúzott tőle, és köszönetét fejezte ki, hogy éveken át Békéscsaba jó hírét vitte szerte a világban. Dr. Baji Balázs minden idők legkiválóbb békéscsabai atlétája, világbajnoki bronzérmes gátfutó ajándékot vett át az ünnepségen.

A Sportszakmai Tanácsadó Testület 2017-ben kezdeményezte, hogy jöjjön létre egy „klub”, amelybe Békéscsaba legkiválóbb, valóban maradandót alkotó sportolói, sportszakemberei tartozhatnának. A díj egy oklevéllel jár, a díjazott pedig – a fantasztikus sporteredményei mellett – tenyérlenyomatát hagyja az utókorra. Mivel 2021-ben elmaradt az elismerések átadása, ezért ebben az esztendőben nem kevesebb mint hat oklevél talált gazdára.

A sportcsillagok: Urbanik Sándor, Urbanikné Rosza Mária, Tóth Hajnalka, Csank János és Lukács József.

Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillagai

Lukács József tornamesteredző

A békéscsabai minőségi torna megteremtője, világszerte ismert szaktekintély. Három cikluson keresztül volt a Magyar Olimpiai Bizottság tagja.

Csank János labdarúgó-mesteredző  

A békéscsabai labdarúgósport egyik legnagyobb sikerének kovácsa: szakmai irányítása mellett nyert Magyar Népköztársasági Kupát 1988-ban a Békéscsabai Előre együttese.

Tóth Hajnalka világ- és Európa-bajnok vívó  

Minden idők legsikeresebb békéscsabai vívója, aki korosztályos sikereit a helyi vívóklub versenyzőjeként érte el. Hogy tehetségéhez méltó pályafutást fusson be, ahhoz megfelelő edzőpartnerekre volt szükség, ezért igazolt a fővárosba.

Urbanikné Rosza Mária atléta

A kiváló gyalogló 1986 és 2002 között 25 világversenyen képviselte a magyar és a békéscsabai színeket. Három olimpián, hat világbajnokságon, öt Európa-bajnokságon vett részt.

Urbanik Sándor atléta

A kiváló gyalogló négy alkalommal képviselte a magyar színeket az olimpiákon. A legjobb eredménye a barcelonai olimpián elért 8. helyezése.

Balázs Judit, Hámori Ilona és Laurinyecz Katalin kézilabdázók

Posztumusz elismerésben részesültek az 1949-ben, Budapesten világbajnoki aranyérmet nyert nagypályás női kézilabda-válogatott békéscsabai tagjai: Balázs Judit, Hámori Ilona és Laurinyecz Katalin. Ők hárman Békéscsaba első világbajnoki aranyérmet nyert sportolói. Szarvas Péter és Bökfi János, a Sportkollégium nemrégen megválasztott új elnöke az oklevelet jelképesen átadta és az állványra helyezte.

A tornaszertől a Sokol rádión és a stopperen át a bokszkesztyűig: átadták Békéscsabán a sportmúzeumot

Megnyitották szerdán a sportmúzeumot az immár Sportok Házának nevezett városi sportcsarnokban, amelyben a Békéscsaba halhatatlan sportcsillagai közé korábban választott sportemberek, sportvezetők pályafutásainak leírásai ­olvashatók, relikviái tekinthetők meg.

Látható például a kézilabdázó Csulik Pálné Bozó Éva KEK-győzelméről szóló oklevele; a labdarúgó Pásztor József nemzetközi tornán kapott ajándéka, egy Sokol rádió; a tekésként világbajnok Hursán Zsófia saját tekegolyója, a súlyemelő Bökfi János olimpiai emlékei; az atléta, edző és sportvezető Medovarszki János stoppere; a cselgáncsozó Petrovszki Mihály öltözéke, a judogi és a hozzá tartozó fekete öv. De kiállították az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, Ónodi Henrietta érmeit és azok másolatait, valamint azt a lovat, tornaszert, amelyen győzött 1992-ben a barcelonai ötkarikás játékokon; az olimpiai bajnok ökölvívó, Gedó György bokszkesztyűit; az olimpiai bajnok labdarúgó, Palotai Károly játékvezetői mezét, amelyben a montreali olimpián fújta a sípot.

A megnyitón Szigeti Csaba, a városháza osztályvezetője elmondta, Békéscsabán évtizedek óta vártak arra a sportrajongók, hogy megnyíljon a sportmúzeum, amely egy-egy témakörben megmutathatja, hogy az önkormányzat számára fontos a múlt, hogy ápolják a hagyományokat.

Szarvas Péter polgármester hozzátette, hogy a sportmúzeumban fotókat, személyes tárgyakat, a dicsőségek emlékeit vonultatták fel. Kiemelte, a csabaiakra a tisztesség, az összefogás, a küzdőszellem a jellemző, és ezért tud a város sikereket felmutatni, különösen a sport területén. 

Úgy fogalmazott, hogy bár Békéscsaba nem világváros, mindig is törekedett arra, hogy a sport területén az élmezőnyben legyen, a kiváló sportemberek és sportvezetők pedig hozták is az eredményeket nemcsak a városnak, hanem az egész országnak. Elmondta: a sportmúzeum létrejöttében nagy szerepet vállalt Szigeti Csaba, aki komoly kutatómunkát végez a sportsikerek területén, valamint Lenkefi Zoltán, a Napsugár bábszínház igazgatója, aki berendezte, előkészítette a tárlatot.

Szerdán az eddig kilenctagú elit társaság újabb kiválóságokkal bővült. Bekerült Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillagai közé Lukács József tornamesteredző, Csank János labdarúgó-mesteredző, volt szövetségi kapitány, Tóth Hajnalka világ- és Európa-bajnok párbajtőröző, valamint két egykori kiváló válogatott atléta, Urbanikné Rosza Mária és Urbanik Sándor gyaloglók: előbbi három, utóbbi négy olimpián vett részt. Megörökítették a legendák kézlenyomatait és aláírásait, azok is kikerülnek majd a sportmúzeum falára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában