Ifj. Mahovics Tamás

2022.01.29. 17:18

Tehetséges magyar fiatalok léptek fel Dubajban

Nagy sikerrel léptek fel a tehetséges fiatal magyar néptáncosok a Dubaji Világkiállításon. A csapatban ott volt a békési ifj. Mahovics Tamás, aki valamennyi programban szerepelt, a magyar pavilonnál például egyike volt azoknak, akiket arra kértek, hogy mutassák be szóló táncukat.

Papp Gábor

Csoportkép a Magyar pavilonnál /Beküldött fotó/

A fiatalok és kísérőik múlt szombaton, ottani idő szerint este 11 órakor érkeztek meg Dubajba, ahol a repülőtérről egy busszal vitték el őket a szálláshelyre. A hotel Dubaj és Abu-Dzabi között helyezkedik el, az út jó hangulatban énekléssel, beszélgetéssel telt, közben pedig meglátták a világ legmagasabb épületét a Burdzs Khalifát. Tomi barátjával, Szabival a szálloda felső szintjén, a hetedik emeleten kapott szobát, ahonnan egészen különleges kilátás nyílt a sivatagra, de láthattak egy hatalmas körforgalmat rengeteg pálmafával, és a távolban Abu-Dzabi városát is.

A két srác még egy váratlan éjjeli kalandba is belekeveredett. A szobához kulcsként egy mágneskártya szolgált, ami a lifthez is belépőt jelentett. Ugyanakkor ők csak a földszint és a saját szintjük között közlekedhettek. Miután a területen nem ajánlották a vezetékes víz fogyasztását, és készletük a végét járta, elindultak a portára vízért. Egy kisebb félreértés miatt az első emeletet nyomták meg, ami miatt egy időre be is szorultak a felvonóba, de a kaland végül jól végződött, kaptak vizet és visszaértek szobájukba.

Vasárnap a csapat sivatagi kirándulásra indult, hétszemélyes járművekkel vitték őket, a homokdombok közötti a kocsi ide-odacsúszkált, volt, hogy kétkeréken, volt, hogy megdőlve haladt a jármű, a sofőr pedig még driftelt is, így nem csoda, hogy többen úgy érezték, hogy felfordul a gyomruk. Jártak egy oázisszerű helyen, ahol mindent aranyáron adtak, és tevegelésen is részt vehettek.

– Nagy élmény volt látni a sivatagot, de nem tudom, hogy így még egyszer nekivágnék-e – mesélte hírportálunknak.

Hétfőn és kedden azután fellépések garmadája várta a gyerekeket. Felléptek az expó főszínpadán, illetve több helyen is, például a Magyar Pavilonban, mindenütt nagy sikert aratva. A feszített tempót egyébként mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy a főhelyszínen például 10 percük volt átöltözni próbaruhába, próbáltak, majd öt perc alatt a fellépő ruhát kellett magukra ölteni, következett a fellépés a napon, majd újabb öt perc marad az átöltözésre, mert már érkeztek az utánuk következő új-zélandiak. Ennek ellenére minden kiválóan sikerült. Később találkoztak egy helyi nyugdíjas hölggyel, aki arra kérte őket, hogy tanítsák meg neki, hogy van a „Hello” magyarul. A végén már ő is kiválóan mondta, hogy Szia, és még videót is készített róluk.

Később felléptek pálmafákkal körülölelt területen is, kisebb színpadon, valamint amellett, illetve a záróprogramot a magyar pavilonnál tartották. Itt már nem a teljes egyórás műsort adták elő, hanem csak néhányukat választották ki, hogy adják elő a produkciójukat. Tomi egyébként a dévaványai pásztortáncokat és magyarpalatkai férfitáncokat "vitte el" Dubajba. A magyar pavilon előtt pedig egyike volt azoknak, akit felkértek, hogy lépjen a közönség elé. Itt a dévaványai táncokkal örvendeztette meg a jelenlévőket. 

A fellépések között még volt némi idő egy-egy ország kiállításának megtekintésére és néhány érdekesség megnézésére. Egyébként az olimpiához hasonlóan „buborékban” tartották őket. A csapat szerdán utazott vissza Magyarországra.

Nagy élményt jelentett a kaland

Ifj. Mahovics Tamás kérdésünkre elmondta, óriási élmény volt a Dubajban eltöltött néhány nap. Mint azt korábban megírtuk, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület kétévente rendezi meg a Gyermek Néptáncosok Országos Szólótánc Fesztiválját. A legutóbbi, szarvasi döntő győztesei, a megmérettetés legjobbjai jutalmul kapták az utazást. Farkas Lilla, az Örökség egyesület elnökségi tagja, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület elnöke is segítette kísérőként a program megvalósulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában